Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Domaća turska baklava sa orašastim plodovima

Domaća turska baklava sa orašastim plodovima

ViktoriaViktoria
Šegrt
345133
Domaća turska baklava sa orašastim plodovima
Fotografije: Viktoria
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Ako jednom počnemo da jedemo baklavu, ne možemo da se zaustavimo"

Potrebni sastojci

  • Za baklavu
  • kore za baklavu - 1 pakovanje (500 g)
  • orasi - 300 g
  • pistaći - 70 - 100 g
  • maslac - 100 g
  • Za sirup
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 2 šolje
  • limunovi - 1 komad
  • vanila - 1 (2 g)
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću tepsiju počinjemo da ređamo baklavu tako što podmažemo tepsiju maslacem, nakon toga red kora, red mlevenih oraha, završavamo samo korama.

Istopimo maslac. Sečemo baklacu i zalivamo je istopljenim maslacem.

Stavljamo je u rernu na otprilike 170 stepeni na otprilike 20 minuta.

U šerpu sipamo šećer i vodu, ostavljamo da vri dok se ne dobije gust sirup, stavljamo vanilu i sok 1/2 limuna.

Vadimo vruću baklavu i zalivamo vrućim sirupom. Hladimo nekoliko sati u frižideru.

Baklavu posipamo pistaćima i spremna je za konzumaciju.

Domaća turska baklava sa orašastim plodovima je veoma ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: