Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Domaća turska baklava

Domaća turska baklava

iliqnailiqna
Početnik
32
Domaća turska baklava
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
11/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Domaća turska baklava nema dvojnika - ovaj recept to dokazuje još jednom"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 - 600 g
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 10 g suvi
  • sveže mleko - 250 ml
  • slatka pavlaka - 100 ml
  • šafran - 1/2 kašičice. za boju
  • maslac - 200 g
  • za nadev
  • orasi - 350 g sitno seckani
  • griz - 1/2 šolje
  • šećer - 1/2 šolje
  • cimet - 1 kašičica
  • za sirup
  • šećer - 2 šolje
  • sok od limuna - 1 kašika
  • karanfilić - 3 - 4 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Umesite testo bez maslaca od navedenih namirnica. Ostavite ga da raste oko 50 minuta. Podelite ga na lopte veličine jabuke.

Posebno promešajte sastojke za nadev dok se smesa ne ujednači. Svaku loptu testa razvucite u tanku koru, a kako se ne bi lepila kora, koristite skrob. Koru obilno premažite istopljenim maslacem. Nadev pospite po kori.

Koru prebacite sa oba kraja prema sredini i namotajte je na tanku oklagiju. Zatim izvadite oklagiju. Dobiveni rolat postavite u pleh, premazan maslacem.

Na ovaj našin pripremite sve loptice testa. Premažite sve obilno maslacem. Pecite 30 minuta na 180-190 stepeni. Kada je baklava gotova, prelijte je vrelim šećernim sirupom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: