Način pripreme
Prosejte brašno, napravite udubljenje i u njega stavite suvi kvasac, šećer, jaje, sveže mleko i so. Umesite testo - glatko i elastično. Stavite u posudu, uvijte vlažnom krpom i ostavite da naraste.
Naraslo testo stavite na nabrašnjenu radnu površinu i razvijte u duguljastu koru dugačku 25 cm. Odozgo ravnomerno namažite maslac i preklopite tako da se ne vidi maslac, i razvijte oklagijom dok se dobijete dugački pravougaonik.
Preklopite trougao tri puta, uvijte svežom folijom i stavite u frižider na 40 minuta. Izvadite i ponovo razvijte, ali sada vertikalno sa strane savijanja. Ponovo preklopite tri puta i ostavite u frižideru na još 30 minuta.
Još jednom odradite ovu proceduru, ali nakon toga ostavite testo na celu noć na hladnom.
Ujutru je testo već spremno za pripremanje kroasana. Isečete ga na dva dela i razvijate koru debljine 5 mm.
U oblik dugačkog pravougaonika od kojeg sečete trouglove i oblikujete kroasane, ređate u odgovarajuću tepsiju čiji je dno podmazano masnoćom ili na papir za pečenje, takođe sa malo masnoće.
Ostavite da narastu, premažite žumancem, pospite semenkama i stavite da se peku u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.