Način pripreme
U blago zagrejano sveže mleko se dodaje kvasac, šećer i 2 kašike brašna.
Promeša se i čeka se oko 10-15 mnuta da se aktivira kvasac.
Za to vreme se promešaju kiselo mleko, soda, jaje i belance (žumance se ostavlja za mazanje), so, ulje. Ova smesa se dodaje u smesu s kvascem, nakon što se kvasac aktivira.
Postepeno se stavlja prosejano brašno i zamesi se meko testo.
Ostavlja se da naraste oko sat, nakon čega se podeli na tri dela.
Svaki deo se razvija u koru, maže se istopljenim maslacem i uvija se u fitilj. Tri fitilja se ispletu i oformi se pogača.
Ostavlja se da naraste još 40 minuta, nakon čega se maže žumancem i posipa se semenkama.
Domaća pogača se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30-35 minuta, pri čemu prvih 15 minuta treba da bude pokrivena folijom, nakon čega se ona sklanja.
Nek vam je ukusno uz ovu pletenu pogaču sa maslacem i semekama.