Način pripreme
Kvasac se sipa u malu posudu.
Dodaje se šećer i 2 prstohvata brašna.
Zaliva se sa 1/2 šolje tople vode.
Veoma dobro se meša i ostavlja se da se aktivira na 20 minuta.
Maslac se topi dok ne pređe u tečno stanje.
Speltino brašno se sipa u posudu u kojoj će se mesiti.
Dodaje se so i veoma dobro se meša.
U sredini se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac.
Dodaje se med, istopljeni maslac i ostala topla voda.
Mesi se testo, nakon čega se dodaju semenke.
Veoma dobro se mesi sa semenkama.
Ostavlja se pokriveno krpom da nadođe na toplom.
Kada testo nadođe razmesi se još jednom i ostavlja se da nadođe na 20 minuta.
Nadošlo testo se stavlja u kalup za hleb na papir za pečenje.
Speltin hleb se peče 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C sa ventilatorom.
Speltin hleb sa semenkama i medom koji možete stavite na sto za današnju večeru.