Način pripreme
Pre nego što počnete sa testom za kolač pripremite sastojke.
Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi, brašno - prosejano sa praškom za pecivo i vanilom, i jabuke - očišćene i polovina iseckana na male kockice, a druga polovina na tanke polumesece. Voće pospite delom isceđenog soka od limete da ne bi potamnelo.
Uključite rernu da se zagreva do 180 stepeni.
Umutite jaja sa šećerom u sipkast i gust krem. Dodajte ulje, tamni i aromatični ruk, 50 ml mlake vode. Ponovo mutite dok ne postane homogeno.
U delovima sipajt eprosejano brašno sa praškom za pecivo i vanilom i mešajte drvenom kašikom ili silikonskom špatulom.
Na kraju dodajte sitno iseckane jabuke (1 i po), lagano mešajte i sipajte testo za kolač u tepsiju podmazanu margarinom (moja je sa prečnikom od 24 cm). Možete da pokrijete dno i zidove kalupa za pečenje i nakon toga da podmažete.
Na površinu poređajte tanke kriške jabuka, pospite kristal šećerom i ubacite u zagrejanu rernu.
Pecite kolač otprilike 35 minuta ili dok ne postane zlatkast i jabuke na površini ne porumene.
Izvadite topli kolač od jabuka, namažite slatkom i ostavite da s eohladi na rešetci.
Pospite izrendanim koricama aromatične limete i poslužite.
Sočni kolač od jabuka sa limetom (bez laktoze) je raskošan!