Način pripreme
Za komade svinjetine:
Meso se opere, suši se i seče se na svinjske komade. Začini se solju i crnim biberom po ukusu. Svinjetina se prebaci u tepsiju, sipa se vino i zaliva se uljem. Tepsija se uvije aluminijumskom folijom. Peče se u zagrejanoj rerni na 180°C otprilike sat vremena.
Za to vreme se iseckaju pečurke na kriške, a luk - na polumesece. U tiganj se stavi kockica maslaca i proprže se pečurke zajedno sa prethodno presovanim čenom belog luka. Posle se dodaje i luk, proprži se i na kraju se dodaje i aleva paprika. Na kratko se proprži, s tim što treba da se pazi da ne zagori aleva paprika. Povrće se skine sa ringle, izvadi se ispečeno meso iz rerne i u njega se dodaju pečurke sa lukom.
Za pirinač sa fidom:
U tiganju na ringli se zagreje masnoća na srednjoj temepraturi. Stavlja se fida i proprži se da bude zlatkasto uz neprestano mešanje pazeći da ne zagori. Pospe se dodaje pirinač i na kratko se proprži dok se pirinač dobro ne umasti. Zaliva se vrućim bujonom i začinjava se solju po ukusu. Tiganj se poklopci poklopcem i stavlja se da se tečnost provri. Kada provri, smanjuje se ringla na minimum i ostavlja se da se krčka dok pirinač ne omekne i ne upije svu tečnost.
Za svinjsku kavarmu:
Meso se iseče na komade srećne veličine. Luk i beli luk se iseku na tanke kriškice. Paprike i pečurke se iseku na trakice. U dubokom tiganju se zagreje ulje, proprži se iseckano meso i začini se solju i crnim biberom po ukusu. Meša se i stavlja se poklopac kako bi se dinstalo. Kada se meso dobro proprži, dodaju se beli luk i luk. Meša se i dodaju se paprike i pečurke.
Ponovo se tiganj poklopi tako što se s vremena na vreme meša. Kada povrće omekne, začini se alevom paprikom, crnim biberom i čubarom po ukusu. Dodaju se paradajzi i izmeša se. Samnjuje se ringla i ostavlja se da se krčka dok voda ne ispari i ne ostane samo na masnoći.
Kada su sva tri jela gotovo, ređaju se u tepsiju. Prvo se stavlja pirinač po sredini, posle se sa jedne strane stavlja svinjsko meso u komadima i posle se stavlja i svinjska kavarma.
Ovom prazničnom zimskom večerom svaka domaćica će se istaći za praznik.