Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Ražnjići»Praznična večera sa mesnim mačevima i šarenim garnirungom

Praznična večera sa mesnim mačevima i šarenim garnirungom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Praznična večera sa mesnim mačevima i šarenim garnirungom
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
10
"Povod će se uvek naći, praznika ima dovoljno - ono što je bitno je da probate ove mačeve od mesa i videćete koliko su ukusni"

Potrebni sastojci

  • za mačeve od mesa
  • svinjsko meso - 1 kg, krupno mleveno
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičica
  • beli biber - 1 kašičica, u prahu
  • biber - prstohvat
  • čubar - 1 kašika
  • praziluk - 1/2 struka
  • za garnirung
  • pileći file - 400 g
  • pirinač - 2 šolje
  • šargarepa - 1 - 2 kom.
  • kukuruz - 1 šolja slatkog
  • grašak - 1 šolja smrznutog
  • šampinjoni - 6 kom., sveži
  • paprika - 1 kom. crvene
  • crni luk - 1 glavica
  • soja sos - 2 kašike
  • univerzalni sos - 2 kašike
  • univerzalni začin - od povrća
  • biber
  • maslinovo ulje
  • so
  • crni luk - 2 glavice, za pravljenje mačeva
  • zelena salata - 1 kom., za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

Mleveno meso sjediniti sa nabrojanim sastojcima, pokriti ga i ostaviti da prenoći u frižideru.

Mačeve oblikovati na sledeći način: namokriti štapiće za ražnjić, zatim nanizati luk, pa mlevenim mesom obaviti štapić, i pritisnuti ga dlanovima da bi se lepo zalepilo za njega.

Gotove mačeve peći na zagrejanom roštilju.

Garnitura se pravi brzo i lako. Prvo naseći pileći file, pa ga sa lukom i pečurkama staviti da se dinsta u dubokom tiganju.

Dodati i naseckane šargarepe i papriku, kao i opran pirinač. Upržiti ih, pa dodati vodu (u odnosu 1:3). Začiniti univerzalnim začinom, a nakon 5 minuta promešati i dodati grašak i kukuruz.

Često mešati. Kada se voda ispari, dodati soja sos i univerzalni sos. Servirati u odgovarajućim tanjirima, na listu zelene salate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: