Način pripreme
Ovo je nešto kao lazanja od tikvica.
Isečemo tikvice na krugove, ne ljuštimo ih, i poređamo na čistu krpu da upije višak vode. Pokrivamo odozgo drugom i ostavljamo 15 minuta.
Za to vreme spremamo ostale sastojke:
Oljuštimo i isečemo na sitno luk i šargarepu. Očistimo pečurke i isečemo na kriške. Iskidamo ili isečemo na parčiće prethodno skuvano pileće meso.
U tiganju sa malo ulja zapržimo tikvice dok ne postanu zlataste i prebacujemo u drugu posudu.
Nakon tikvica u istom tiganju 5-6 minuta propržimo luk, šargarepu, pečurke i pileče meso. Solimo sa malo soli na kraju.
U drugom dubokom tiganju zagrevamo 3-4 kašike ulja i zapržimo brašno. razređujemo kiselo mleko sa 200 ml vode i u tankom mlazu dodajemo u brašno. Mešamo dok ne dobijemo gladak i gust sos. Sklanjamo sa ringle, solimo po ukusu i dodajemo isečenu mirođiju.
Ređanje lazanje:
Podelimo tikvice na dva jednaka dela. Pola od njih ređamo na dno posude za pečenje. Posolimo ih i odozgo raspoređujemo smesu sa povrćem (lukom, šargarepom, pečurkama) i mesom. Preko nje ređamo preostalu polovinu tikvica.
Zalivamo skroz odozgo mlečnim sosom. Narendamo kačkavalj i zapečemo u rerni u početku na 250 stepeni, a nakon toga uključujemo na gril dok ne dobijemo zapečenu koricu od kačkavalja.
Lazanja od tikvica može da se konzumira i topla, ali vam preporučujem da je probate hladnu sa činijom taratora.
Prijatno!