Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Domaće kiflice bez mleka

Domaće kiflice bez mleka

KatrinKunchevaKatrinKuncheva
Početnik
17
Domaće kiflice bez mleka5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
30
"Čak i bez mleka ispadaju sjajne kiflice"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • testo - 3 belanca + 2 žumanca
  • žumance - za mazanje
  • kiselo mleko - 1 čaša
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • šećer - 2/3 šolje
  • ulje - 1 šolja
  • džem - ili kakav nadev želite
  • susam - za posipanje (ja sam imala samo makovo seme i eksperimentisala sam)
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno i pravimo duboku brazdu.

Gasimo sodu u kiselom mleku i mešamo dok ne naraste.

Dva žumanca i tri belanca umutimo dobro zajedno sa šećerom i uljem.

Sipamo mleko i smesu od jaja, šećera i ulja u udubljenje i počinjamo da mešamo dok se ne dobije testo.

Samo testo ne traži mnogo mešenja, važno je da se sastojci potpuno ujedine i da bude glatko.

Podelimo na tri jednaka dela, blago ih razvijemo i ostavljamo posuto brašnom 10 minuta da odstoje.

Nakon što testo odstoji može da se razvija.

Ravzijamo tanko i sečemo na 10 jednakih trogulova, svaki od tri dela.

U široki deo stavljamo kašueku željenog nadeva za naše kiflice i uvijamo ka oštrom uglu.

Stavlljamo svaku kiflicu u posudu za pečenje, postavljenu papirom, a nakon toga ih namažemo žumancem i posipamo susamom.

Pečemo na 160-170 stepeni u zagrejanoj rerni dok ne budu potuno gotove domaće kiflice bez mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: