Način pripreme
Ako ste se pitali da li bi vaše kiflice bez mleka bile ukusne, sada je trenutak da se uverite da čak i sa vodom one neće biti samo ukusne, nego i neverovatno mekane.
Ulogu u tome igra svinjska mast u testu, kao i način pečenja.
Rastvorite kvasac u ugrejanoj vodi sa kašičicom šećera. Ostavite nekoliko minuta da se aktivira.
Prosejte brašno u posudu, pomešajte sa solju i napravite udubljenje u sredini, tamo sipajte aktivirani kvasac, razbijte jedno veliko jaje (65 g), stavite i dve vrste masnoće i još malo šećera. Ako želite da testo ima sladak ukus stavite više, ako želite da budu slane ostavite tako ili dodajte još malo soli.
Zamesite glatko testo koje se ne lepi, dobro hidrirano testo. Pošto postoje razne vrste brašna, i različito upija tečnost i sadržaj glutena, može biti potrebno da se doda malo tečnosti, ali ne treba da bude tvrdo testo. U početku, dok se lepi, bolje malo da namažete dlanove nego da sipate preteranu količinu brašna.
Oblikijte loptu ostavite u namazanu posudu, pokrivenu krpom, neka nadođe dok se ne udvostruči.
Razvijte nadošlo testo na okruglu koru i isecite na trouglove.
Ja sam pripremila nadev sa sitnim sirom i sirom, pomešanim sa belancem i drugim jajetom, a žumance je za premazivanje na kraju. Vi, ako želite sladak nadev, stavite šta god želite - čokoladu, slatko, šećer, cimet...
U široki deo svakog trougla stavite od nadeva i uvijte kiflice.
Poređajte ih na rastojanju u plehu, obloženim papirom za pečenje. Od navedenih sastojaka imate jednu dozu - jedan pleh sa kiflicama.
Ostavite da nadođu 1 sat na toplom, nakon toga namažite žumancem, pomešanim sa malo vode i ulja i pospite semenkama.
Ugrejte rernu na 200 stepeni, ali staivite pleh kad dođe do 150 stepeni. Pecite 15-20 minuta, poslednjih 4-5 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni. Na taj način kiflice ostaju mekane kao pamuk unutra, a odozgo imaju lepu koricu, koja čuva unutrašnjost da bude krehka.
Jedite tople ili hladne - uvek su predivne ove pamuk kiflice bez mleka.