Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Domaće razvučene kore za pitu

Domaće razvučene kore za pitu

Angel NenovAngel Nenov
Početnik
8121
Domaće razvučene kore za pitu
Fotografije: Angel Nenov
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
3
"Raskošna pita će se dobiti sa ovim domaćim korama"

Potrebni sastojci

  • brašno za pitu - 300 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 1 supena kašika
  • voda - 150 ml
  • maslac - 100 g, na sobnoj temperaturi
* merne jedinice

Način pripreme

Danas ću vam pokazati kako se prave domaće kore za pitu. U kuhinjskog robata stavljam 300 grama brašna za pitu ili picu.

Po jedna ravna kašičica soli i šećera i po jedna supena kašika sirćeta i ulja.

Uključujem uređaj i dodajem 150 ml vode na sobnoj temperturi.

Ako se testo ne sakupi u loptu po zidovima posude uređaja, dodajemo još kašiku, dve vode.

Naravno možete napraviti testo i rukom, ali onda ćete morati dobro da ga umesite nekoliko puta.

Vadim testo i suve delove na radnu površinu i mesim dok se sve ne sjedini, a testo ne bude glatko.

Ovo oduzima ne više od 5 minuta.

Testo delim na 3 relativno jednaka dela i ponovo ih pomešam.

Ovde je izuzetno važno da pričvrstim sve pukotine sa donje strane testa.

U suprotnom slučaju kada započnem da izvlačim testo ono će imati slabe tačke koje se mogu pokidati.

Moj sledeći korak je da uzmem 100 grama maslaca na sobnoj temperaturi, da spljeskam lopte testa da se dobije oblik diska i da stavim obilnu količinu maslaca sa njihove obe strane. Pokrivam ih u posudi i ostavljam sa strane na sat vremena.

Nakon proteklog sata gluten se opustio i testo je meko i nežno. Dlanovima počinjem da guram testo na stranu tako što se pre svega koncentrišem na krajeve. Želim da oni budu što tanji, ali i d mogu da ih podignem.

Kada prečnik testa postane otpriike 30 cm, podižem jedan kraj testa i ubacujem ruku ispod njegovog centra i izvlačim.

Nastavljam tako što pratim iste korake sa svih strana. Nakon što se testo više razvuče, okačim ga na deo radne površine bez maslaca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: