Način pripreme
Kod kuće ne volimo ljuto zbog toga uvek menjam recepte tako da oni budu odgovarajući za naš ukus. Naravno, ako vi volite, uvek možete da dodate.
Priprema:
Uzela sam batake i po njima sam napravila nekoliko razreza. Poređala sam ih u posudu i pokrila sitno iseckanim đumbirom i paprikom. Dodala sam lovorove listove, so, kari i zalila sam soja sosom i sirćetom. Ostavila sam u frižider na odstoji otprilike sat vremena.
Za to vreme sam orpala pirinač, stavila sam u kuker, sipala sam vodu (treba da ga pokriva), so i čubar i uključila sam pod pritiskom na 3 minute. Nakon završetka programa pritisak sam ručno ispustila. Prebacila sam ga u posudu sa poklopem i ostavila sa strane da čeka svoj red.
U posudu kukera sam stavila malo masnoće i uključila na funkciju Saute. Kada se masnoća zagrejala, batake odstajale u marinadi sa poređala sa kožicom okrenutom nadole.
Zapekla sam ih sa oba kraja dok se nije pojavila zlatkasta boja. Nakon toga sam sipala marinadu unutra i 1 čašu vode. Ostavila sam da malo krčka 10 minuta, a nakon toga sam stavila poklopac da se zapeče i na funkciji air fryer zapekla sam na 10 minuta na 190°C.
Servirala sam Adobo na filipinski način - pirinač, a na njega bataka i zalila sam ostatkom od sosa.