Način pripreme
Operite i očistite sve povrće.
Paradajz ogulite. Ovo se najlakše odvija tako što ga potopite na minut u ključalu vodu.
Slatke i ljute paprike očistite od semenki i isecite.
Za one koji ne vole pikantne apetitke, smanjite količinu ljutih paprika ili ih preskočite.
Šargarepe sameljite u blenderu. Ogulite i isecite jabuke.
U mašinici za mlevenje mesa sameljite jabuke, beli luk, paprike i paradajz.
Sve povrće stavite u veliku posudu na rinlgu dodavajući so, ulje i sirće.
Kuvajte na srednjem stepenu ringle otprilike dva sata do željene gustine. Periodično mešajte.
Pre nego što skinete sa ringle dodajte šećer. Mešajte i kuvajte još 10 minuta neprestano mešajući.
Gotovu pikantnu adžiku sipajte u čiste i suve tegle i sterilizujte 20 minuta.
Od ove količine sm napravila 8 teglica po 300 g pikantne adžike koja se po ukusu približava našoj ljutenici, ali uprkos tome je drugačija i mnogo ukusna.