Način pripreme
1. Luk, beli luk, kajensku papričicu, celer i zelenu papriku sameljemo u blenderu. Treba da se pretvori u kašicu.
2. Zapržimo u zagrejanom ulju na slaboj do srednjoj vatri 3-4 minuta. Dodajemo paradajz pire, šećer i alevu papriku i kuvamo još 1-2 minuta nakon čega stavljamo boraniju i zapržimo i nju lagano, neprekidno mešajući.
3. Začinjavamo solju i biberom i nalivamo toplu vodu (3 prsta iznad nivoa pasulja).
4. Kuvamo dok ne omekša i boranija ne bude gotova i dodatno začinjavamo sa suvom mirođijom.
Beleška: Ako je voda uvrela, dolivamo dodatno. Pitanje ukusa je da li vam se sviđa da jelo bude ređe ili gušće.
Pitanje ukusa je takođe i koliko ćete kajanske papričice staviti. Ja stavljam jednu papričicu i to je dovoljno da prijatno zaljuti celo jelo, ali ako ste ljubitelji ekstremnije ljutog, stavite dve ili tri papričice.
Servirajte sa kiselim mlekom.