Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od jabuke»Kolač sa jabukama u slojevima

Kolač sa jabukama u slojevima

IskraIskra
Pomoćnik kuvara
757148
Kolač sa jabukama u slojevima
Fotografije: Iskra
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Jesen je odlično vreme za pripremanje ukusnih deserata sa različitim sezonskim voćem"

Potrebni sastojci

  • limunovi - 1 komad
  • maslac - 200 g (omeknuli)
  • šećer - 200 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • so - prstohvat
  • jaja - 5 komada
  • brašno - 250 g
  • bademi - 100 g, mleveni (ili bademovo brašno)
  • prašak za pecivo - 1 supena kašika
  • jabuke - 2 - 3
  • šećer u prahu - 50 g
  • bademi - 2 supene kašike, filirani
* merne jedinice

Način pripreme

Rendamo 2 supene kašike kore limuna i cedimo sok.

Pomešamo meki maslac, šećer, vanilin šećer i so. Mešamo dok se ne dobije svetli krem. Dodajemo 2/3 limunovog soka i jaja - jedno po jedno.

Pomešamo brašno, mlevene bademe i prašak za pecivo, dodajemo u ostalu smesu. Mešamo dok se ne dobije testo.

Jabuku sečemo na pola, vadimo semenke i seckamo na tanke kriškice.

Podmazujemo duguljasti kalup (otprilike 25 cm) za pečenje maslacem. Prvo stavljamo sloj testa - otprilike 1 cm, odozgo ređamo kriške jabuka i opet ponavljamo dok testo ne nestane.

Kolač sa jabukama pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 140 stepeni sa ventilatorom ili 160 stepeni bez ventilatora otprilike sat vremena i 15 minuta. Ostavljamo da se ohladi i vadimo iz kalupa.

Za glazuru pomešamo šećer u prahu i 1-2 kašičice limunovog sok, mešamo i raspoređujemo po kolaču.

Odozgo posipamo filiranim bademima.

Kolač sa jabukama u slojevima je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: