Način pripreme
Počnite sa smesom sa kvascem - u posudu sa poklopcem izdrobite kvasac i dodajte šećer, sipajte toplu vodu i dobro promešajte. Dodajte 2 supene kašike brašna i ponovo mešajte dok se ne dobije glatka kaša, pokrijte poklopcem i ostavite na toplom da naraste (da se aktivira).
U posudu u kojoj ćete mesiti prosejte brašno i dodajte so, jaja umućena viljuškom i ulje, dodajte aktiviranu smesu sa kvascem i umesite meko testo.
Pokrijte testo na 20 minuta da odmori, ponovo premesite i podelite na 12 komada jednake veličine, oblikovana u lopte.
Svaku loptu razvijte u koru (veličine tanjira za deserte) i poređajte ih jednu na drugu, pritiskajući ih jednu na drugu (da izađe vazduh između njih), a između njih mažite maslacem i posipajte sirom.
Stavite tako poređane kore u tepsiju (sa prečnikom 30 cm), podmazanu maslacem i rukama pritiskajte kako bi se dostigli zidovi tepsije. Nožem rasecite pogaču na kvadrate i uvijte na 20 minuta u čistu krpu.
Nakon toga premažite pogaču u slojevima sa maslacem i sirom kiselim mlekom i pospite semenkama susama.
Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok se ne dobije zlatkasta boja otprilike 30 minuta.
Mekana, vazdušasta i strašno ukusna pogača sa sirom.