Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Medenjaci»Medenjaci sa orasima i čokoladom

Medenjaci sa orasima i čokoladom

DesiDesi
Početnik
14
Medenjaci sa orasima i čokoladom
Fotografije: Desi
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
25
"Obradujte i vi svoje bližnje medenjacima sa orasima i čokoladom!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja, nepuna
  • ulje - 120 ml
  • brašno - 500 g
  • orasi - 80 g
  • med - 3 supene kašike
  • cimet - 2 kašičice
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičica
  • Za čokoladni preliv
  • čokolada - 1/2 štangle (50 g)
  • bombone - 2 komada, čokoladne
  • kravlji maslac - veličine kockice kvasca
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema: Maslac se ostavlja da blago omekne na sobnoj temperaturi. Orasi za medenjake se sitno samelju.

U dubokoj posudi se mute jaja sa šećerom mikserom kratko. Dodaju se ulje, med, promeša se. Soda se unapred gasi u sirćetu (u čaši sirćeta u nju sipate sodu i aktivira se) i dobijeno se sipa u duboku posudu, promeša se.

Dodaju se cimet, promeša se, orasi, promeša se, na kraju brašno postepeno (ja ga prosejavam direktno), ne celu količinu. Prema veličini jajeta u proseku oko 500 g, ali može da se doda još brašna.

Važno! Čak da se doda još brašna, testo za vaše medenjake treba da bude mekano, blago lepljivo, ali ipak da uspevate da otkinete i da oblikujete lopticu koja se lepi za vaše ruke. Oblikovanje se odvija jednostavno bez problema tako što nauljite ruke uljem (kružić otprilike 3 cm prečnik koji se spljeska do debljine 0.5 cm).

Stavlja se papir za pečenje u tepsiju rerne gde se ređaju svi medenjaci, ja sam ih napravila velike i sakupila po 4 u redu i koloni ostavljajući rastojanje, zato što nabubre. Druhih manje. Ukupna količina sa ovim dimenzijama je 25, ako su manji 40 okruglih kolačića.

Peku se na drugom nivou u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni (broi se odozdo nagore) bez ventilatora gornje i donje pečenje, obično je iscrtano sa dve paralelne linije na 12 minuta maksimum. Stavljaju se da se ohlade na rešetci.

Za preliv ili premazivanje: Meni je jednostavno kašikom da ih mažem u jednoj polovini, ali vi možete da probate i druge načine. Topi se čokolada, može direktno na ringli, ali se neprestano meša. Može i na vodenoj pari da se istopi. Nakon što se malo ohladi, meša se sa omeknutim maslacem dok se ne dobije homogena smesa.

Kada nije više toliko toplo, premazuje se jedna polovina medenjaka i ostavljaju se da se stegne čokolada. (Ako imate dece, postoji rizik da ostane manje za urkašavanje). Na kraju se pokrivaju folijom da se stegnu i ujutru su raskoš i još čak mekši. Kolačići sa čokoladom mogu da se čuvaju u kutiji, ako ostanu.

Izgleda komplikovano opisano, ali je mnogo prost recepet, najviše pazite sa dodavanjem brašna i da se ne prepeku 10-12 minuta maksimum. Prijatno, ovo na fotografiji je prvi pokušaj i mnogo mi se dopada i delim. Savršeni su za božićnu trpezu i mogu da se ukrase čak na još prazničniji način.

Obradujte i vi svoje bližnje medenjacima sa orasima i čokoladom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: