Način pripreme
Veoma dobro očistite i operite žito. Stavite ga u posudu i sipajte hladnu vodu, ostavite na 1 noć da se namoči.
Narednog dana procedite vodu, ponovo isperite pšenicu i sipajte i drugu hladnu vodu. Stavite na ringlu i kuvajte dok u potpunosti ne omekša i dok pšenica ne nabubri.
Odvojte 1/3 dela pšenice, a ostalo zajedno sa napitkom pasirajte.
Pomešajte pasiranu smesu sa odvojenim celim zrnima, šećerom, suvim grožđem, polovinom krupnije istucanih oraha i stavite na ringlu. Rastvorite skrob u pola čaše hladne vode i nakon što smesa provri, dodajte rastvoreni skrob uz neprestano mešanje. De minute nakon što provri dodajte vanilu i cimet, promešajte i sklonite šerpu sa ringle.
Obilno namočite korpice za desert hladnom vodom i rasporedite ašure.
Pre serviranja okrenite ašure u desertne tanjiriće i pospite šećerom u prahu i ostalim istucanim orasima.
Ovo je moja varijanta za Ašure, bez ružine vodice.