Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Praznični oval»Posni oval za Badnje veče

Posni oval za Badnje veče

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3572k222
Posni oval za Badnje veče
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
21/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
6
"Dočekajte najsvetliji hrišćanski praznik uz ovaj bogati oval sa najukusnijim tradicionalnim punjenim paprikama i sarmama. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • za punjene paprike
  • paprika - 12 - 14 komada suvih
  • pasulj - 400 g kuvanog
  • luk - 2 glavice
  • šargarepa - 1 komad, po želji
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so
  • nana
  • za sarme od vinove loze
  • list vinove loze - 14 - 16 komada
  • pirinač - 1/2 šolje
  • luk - 1 glavica
  • suvo grožđe - 1 šaka
  • so biber
  • alepa paprika - 1 kašičica
  • čubar
  • za posne sarme
  • list kupusa - 12 - 14 komada
  • krompir - 4 - 5 komada
  • šargarepa - 2 komada
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • praziluk - 2 struka
  • paprika - 2 - 3 komada, pečenih crvenih
  • kukuruz - 100 - 150 g
  • mirođija - 1 veza
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema punjenih paprika:

U činiju stavite paprike koje ste oprali i očistili od semenki. Prelijte ih vrućom vodom i ostavite nekih 20 minuta da omekšaju, pa ih izvadite i stavite da se ocede. U tiganj sipajte ulje. Iseckajte luk i šargarepu, pa propržite. Dodajte alevu papriku, začine i pasulj. Nalijte malo vode, pa ostavite da se krčka sve dok voda ne ispari. Dobijenom smesom napunite paprike. Svaki otvor paprike umočite u brašno i paprike poređajte u tepsiju.

Priprema sarmi od vinove loze:

U tiganju na malo ulja propržite luk. Dodajte prinač, pa kad se malo proprži, dodajte suvo grožđe i začinite. Sipajte malo vode i kada pirinač upije vodu, sklonite sa vatre. Uzmite list vinove loze, pa u sredinu stavite 1 kašičicu nadeva i zavijte sa obe strane, pa čvrsto urolajte. Postupak ponovite i sa ostalim sarmama i poređajte ih u tepsiju sa paprikama.

Priprema posnih sarmi:

Krompir iseckajte na kockice i kuvajte ga u posoljenoj vodi dok malo ne omekša. U tiganj sipajte 2 - 3 kašike ulja, pa dodajte sitno iseckan praziluk, rendanu šargarepu i beli luk, propržite ih, pa zatim dodajte iseckane pečene paprike, kukuruz i začine. Dobijenu smesu dodajte oceđenom krompiru. Dodajte malo suncokretovog/maslinovog ulja i dobro promešajte. Napravite sarme sa nadevom i listovima kupusa, pa ih poređajte u tepsiju sa punjenim paprikama i sarmama od vinove loze.

Sipajte vodu i tepsiju pokrijte folijom. Pecite u rerni na 180 stepeni nekih 60 minuta, a zatim skinite foliju i vratite u rernu da se sve dopeče još nekih 15 minuta ili dok ne bude gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: