Način pripreme
Priprema punjenih paprika:
U činiju stavite paprike koje ste oprali i očistili od semenki. Prelijte ih vrućom vodom i ostavite nekih 20 minuta da omekšaju, pa ih izvadite i stavite da se ocede. U tiganj sipajte ulje. Iseckajte luk i šargarepu, pa propržite. Dodajte alevu papriku, začine i pasulj. Nalijte malo vode, pa ostavite da se krčka sve dok voda ne ispari. Dobijenom smesom napunite paprike. Svaki otvor paprike umočite u brašno i paprike poređajte u tepsiju.
Priprema sarmi od vinove loze:
U tiganju na malo ulja propržite luk. Dodajte prinač, pa kad se malo proprži, dodajte suvo grožđe i začinite. Sipajte malo vode i kada pirinač upije vodu, sklonite sa vatre. Uzmite list vinove loze, pa u sredinu stavite 1 kašičicu nadeva i zavijte sa obe strane, pa čvrsto urolajte. Postupak ponovite i sa ostalim sarmama i poređajte ih u tepsiju sa paprikama.
Priprema posnih sarmi:
Krompir iseckajte na kockice i kuvajte ga u posoljenoj vodi dok malo ne omekša. U tiganj sipajte 2 - 3 kašike ulja, pa dodajte sitno iseckan praziluk, rendanu šargarepu i beli luk, propržite ih, pa zatim dodajte iseckane pečene paprike, kukuruz i začine. Dobijenu smesu dodajte oceđenom krompiru. Dodajte malo suncokretovog/maslinovog ulja i dobro promešajte. Napravite sarme sa nadevom i listovima kupusa, pa ih poređajte u tepsiju sa punjenim paprikama i sarmama od vinove loze.
Sipajte vodu i tepsiju pokrijte folijom. Pecite u rerni na 180 stepeni nekih 60 minuta, a zatim skinite foliju i vratite u rernu da se sve dopeče još nekih 15 minuta ili dok ne bude gotovo.