Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Zelena pita sa bulgurom

Zelena pita sa bulgurom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661215k177
Zelena pita sa bulgurom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 7
03/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Sveža zelena pita sa bulgurom - više će vam se osladiti, nego što možete da zamislite"

Potrebni sastojci

  • bulgur - ½ šolje (ječmeni ili pšenični)
  • voda - 1 i ½ šolje (velike, od 300 ml)
  • grašak - ½ šolje, iz tegle
  • zeleno lisnato povrće - 3 šake, iseckano
  • tikvice - ½ komada (otprilike 1 šolja, kockice)
  • himalajska so - 1 i ½ kašičica, ravna (po ukusu)
  • aleva paprika - 3 - 5 prstohvata
  • crni biber - 3 prstohvata, mleveni
  • kumin - 3 prstohvata, mleveni
  • čubar - 3 prstohvata
  • kore za pitu - 8 komada, fine
  • šarlan - za premazivanje (nerafinisano suncokretovo ulje)
* merne jedinice

Način pripreme

Za merenje količine sastojaka koristićemo šolju za čaj - 300 ml.

Bulgur za posnu pitu može da bude po izboru - ječmeni (kao što je u piti na fotografijama), pšenični ili speltin. Skuvamo ga u vreloj vodi, bez da poklopimo šerpicu uz često mešanje drvenom mutilicom da se ne bi zalepilo za dno.

Nakon što omekne, skidamo sa ringle i nakon 3-5 minuta - kada upije deo vode, raspoređujemo ga u tepsiju (bez da ga ocedimo) kako bi se ohladio, nabubrio i osušio se.

Sveže ubrani zeleni listovi iz bašte takođe mogu da budu po izboru, tako što su u ovom slučaju to tušt, loboda, blitva i mladi luk. Operemo ih, odvajamo njihove drške i sitno ih iseckamo.

U dubokoj posudi pomešamo ohlađeni bulgur od ječma, iseckan svež zeleniš, grašak (domaće konzerviran u teglici) i mešamo zajedno sa začinima - himalajska so, crni mleveni biber, kumin, čubar i drugo po želji.

Posebno ogulimo tikvicu i isečemo je na srednje velike kockice.

U pravouganu tepsiju veličine (32 cm x 20 cm) koju smo namazali šarlanom, počinjemo da ređamo pitu. Biće nam potrebno 8 komada finih kora za pitu, a obe vrste nadeva delimo na tri dela.

Rasprostiremo po dnu prvu finu koru - blago naboranu. Na nju posipamo 1/3 kockica tikvice i malo šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje). Odozgo stavljamo sledeću koru, ponovo blago preklopljenu kako bi stala u tepsiju i kako bi pita dobila sipkasti obim.

Po njoj posipamo 1/3 zelenog nadeva sa bulgurom. I ponovo ponavljamo kora / tikvice + šarlan / kora / zeleni nadev sa bulgurom... i tako dok ne ostanu dve kore za odozgo. Prvu od njih blago savijamo, raspoređujemo po poslednjem nadevu i posipamo sa malo šarlana.

A druga kora - prvo premazujemo celu šarlanom i zatim blago naboranu stavljamo na vrh - za završetak pite tako što blago spljeskamo nabore tako da mnogo ne štrče da se ne bi previše brzo zapekli.

Uključujemo rernu na 180 stepeni i stavljamo pitu da se peče 10 minuta dok se ne dobije zlatkasta korica i još 10-15 minuta samo sa donje strane (uključujemo rernu da se peče samo na donjem grejaču).

Poslužujemo mekanu vegansku zelenu pitu sa bulgurom, iseckanu na komade za ručak!

Aromatična posna pita sa hrskavom zlatkastom koricom i odličnim ukusom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: