Način pripreme
U posudi miksera prvo mutimo maslac koji je na sobnoj temperaturi i šećer dok ne pobeli. U smesu dodajemo javorov sirup (ili med) i jaje. Mutimo još 2-3 minute.
U drugoj posudi pomešamo suve sastojke - prosejano brašno, prašak za pecivo, so i aromatične začine. Dobro ih pomešamo i dodajemo ih u smesu od maslaca i jaja.
Mutimo dok smesa ne postane homogena. Vadimo gotovo testo i stavljamo ga na nabrašnjenu radnu površinu.
Dodatno ga mesimo i stavljamo ga u nauljenu posudu. Uvijamo ga streč folijom i stavljamo ga na hladnom mesto na otprilike sat vremena.
Razvijamo testo koje se odmorilo oklagijom na nabrašnjenoj radnoj površini u list debljine 0.5 cm. Pomoću kalupčića sečemo oblikovane gurabijice koje ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Pečemo ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 10-12 minuta.
Kada se ohlade ređamo ih u kutiju ili odgovarajuću staklenu teglu, spremne da dočekamo male halapljive koledare.
Gurabijice od đumbira za male koledare su čudesne.