Način pripreme
Umutite jaja, dodajte ulje, kiselo mleko, prašak za pecivo i gaziranu vodu. Promešajte i izmrvite sir u smesu. Rastopite maslac, uzmite dve kore, jednu premažite maslacem, drugu stavite preko i pospite filom. Umotajte u rolat.
Na dno tepsije stavite malo nadeva, rasporedite ga, stavite rolat od kore i umotajte je u oblik puža. Na isti način pripremite preostale kore i umotavajte ih oko sredine u tepsiji.
Ako vam ostane nadeva, stavite na kore odozgo. Stavite tepsiju u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite pitu oko 30 minuta ili dok ne bude gotova.
Gotovu pitu izvadite, stavite četiri posude ili šolje na rastojanju jedna od druge i okrenite tepsiju . Stavite tepsiju da se nasloni na uglove ovih posuda ne dodirujući pitu, trebalo bi da pita visi. Ostavite pitu ovako oko 20 minuta.
Ovaj postupak će učiniti pitu mekanom i neće nabubriti i pasti kao što se obično dešava nakon pečenja. Bitno je da ne podmazujete pleh ničim, nikakvom masnoćom, ne stavljate papir za pečenje, samo malo stavite nadeva da se pita zalepi. U suprotnom će pita ispasti iz tepsije nakon okretanja.