Način pripreme
Torta švedska princeza je stvorena tridesetih godina prošlog veka za tri učenice - princeze (Margareta, Marta i Astrid) od strane učiteljice Dženi Akerstrjom.
Torta postaje omiljena princezama i počinej da se pravi svake godine tokom prve sedmice marata, ali ne zbog komercijalnih svrha, već za princeze.
Prvobitno klasična torta za princeze se naziva Zelena torta, zbog pokrić od zelenog marcipana. Ovo je najpoznatija i voljena torta sa marcipanom!
Torta princeza se pokrivena zelenim marcipanom, punjena umućenom pavlakom i kremom od vanile na patišpanj osnovu. Osim toga je odgovarajuće da se pospe šećerom u prahu po zelenom marcipano prilikom serviranja.
Napravte osnovu za patišpanj na sledeći način: Zagrejte rernu na 175 stepeni. Masnoćom podmažite kalup. Mutite jaja i šećer u belu i sipkastu smesu. Rposejte brašno u posudu i izmešajte sa praškom za pecivo. Dodajte smesu od brašna u jaja i dobro izmešajte.
Sipajte testo u kalup i pecite kolač u donjem delu rerne otprilike 30 minuta.
Smanjite, ukoliko je potrebno, temperaturu blago na kraju pečenje da kolač ne bi mnogo potamneo. Izvadite koru i stavite je da se ohladi. Koru pod3lite na dva ili tri dela.
Vanilin krem za tortu
Ovde postoje dve opcije:
Sa pravom vanilom: Mutite zajedno sve sastojke za krem u šerpi. Zagrejte mešajući dok se krem ne zgusti u šerpi sa debelim dnom (ne aluminijumskoj). Podlite mahunu vanile po dužini i izrendajte zrna vanile i dodajte sa drškama.
Sa vanilinim šećerom: Mutite zajedno sve sastojke u šerpi sa debelim dnom (ne aluminijumskom). Nastavite sa sledećim korakom niže i mutite vanilin šećer kada je krem hladan.
Pažljivo zagrejte dobijeni krem dok mutite. Ne sme da kipi! Kada krem postane topliji, zgušnjava se. Mešajte dok se krem za tortu ne zgusti kao majonez. Skinite sa ringle i nastavite da mešate dok se krem ne ohladi do sobne temeprature. Izmešajte ako je potrebno jednu kašičlčicu maslaca za blistaviji krem od vanile.
Sipajte u posudu i ostavite da se oholadi.
Umutite pavlaku (400 ml). Pomešajte sa polovinom ohlađenog krema od vanile.
Vreme je za sastavljanje torte princeza: stavite osnovu za tortu u tanjir i namažite jednu koru samo odvojenim kremom od vanile.
Po drugoj kori rasporedite u veliku gomilu smesu sa pavlakom od vanile. Lepo oblikujte smesu po celoj tortu odozgo i sa strane. Ako isečete na tri dela osnovu, završite trećom korom i s malo krema.
Porkivanje torte: Razvijte marcipan ili pastu od badema u krug debljine otrpilike 2-3 mm i otprilike 45 cm prečnik. Obojte ga z zeleno pre toga, ukoliko nije obojen. Pažljivo stavite pastu od marcipana ili badema na smesu od krema i savije na dole, oblikujte oko torte. Odsecite ostali marcipan oko krajeva.
Savet je da uvijate marcipan prvo oklagijom i nakon toga rasprostrite po torti oklagijom. Jednostavno je, ne pritiskajte jako, smo blago pomozite da pokrijte tortu.
Pospite zelenu tortu šećerom u prahu.
Uživajte u najpoznatijom Švedskoj torti za princeze!