Način pripreme
Odvojte belanca od žumanca jajeta. Belanca umutite u penu mikserom. Dodajte šećer i nastavite sa mućenjem dok se šećer ne istopi.
Stavite bademe u blender zajedno sa šećerom u prahu. Sameljite ih. Treba da budu fino mleveni.
Izrendajte koru polovine limuna.
U umućena belanca dodajte bademe, koru limuna i vanilu. Pažljivo izmešajte špatulom kaoliko je potrebno da se pomešaju. Podelite smesu u dva kalupa za pečenje sa prečnikom od 22-24 cm koji su prethodno obloženi papirom za pečenje i podmazani s malo ulja.
Kore za tortu sa bademima pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni sa ventilatorom otprilike 15 minuta svaku.
Nakon pečenja skinite papir u ohladite na rešetci dok se u potpunosti ne ohlade.
Počnite sa pripremanjem krema. Za njega zagrejte pavlaku u kaseroli zajedno sa šećerom.
Umutite žumanca. Počnite da dodajete u njih pavlaku u tankom mlazu, neprestano mešajući da bi se temperirali.
Vratite krem na ringlu i mešajte dok ne počne da se zgušnjava. Smesa ne bi trebalo da ključa, zbog toga temperatura ne treba da bude niska.
Nakon toga ostavite krem da se ohladi do sobne temperature.
Za to vreme zapecite filirani badem u rerni nekoliko minuta dok blago ne porumeni.
Čim se krem od pavlake u potpunosti ohladi, umutite meki maslac mikserom u sipkasti krem. Počnite da ga dodajete u krem od jaja kašiku po kašiku. Mešajte mikserom kratko na najnižoj temperaturi koliko je potrebno da se pomešaju.
Sastavite ukusnu tortu naizmenično ređajući koru, krem. Pospite zapečenim filiranim bademom i stavite u frižider na nekoliko sati.
Nakon toga možete da uživate u ovoj odličnoj švedskoj torti sa bademima, odgovarajućoj za svaki praznik.
Komentari