Pamuk Pogačice

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pamuk Pogačice
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Pamuk Pogačice - same se kidaju i usmeravaju se pravo ka vašem tanjiru"

Potrebni sastojci

  • brašno - 540 g tip 500 (+ za posipanje)
  • kvasac - 15 g, žici
  • voda - 180 ml
  • kiselo mleko - 150 g, punomasno
  • jaja - 1 komad, samo belance
  • ulje - 20 g + 2 supene kašike za podmazivanje tepsije i ruku
  • so - 1 kašičica sa zaobljenim vrhom
  • šećer - 1 kašičica
  • sir - 100 g (ili u zavisnosti od slanoće)
  • Preliv
  • kravlji maslac - 50 h
  • ulje - 3 supene kašike
  • brašno - 1 supena kašika
  • žumance - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Pogačice su onaj doručak koji budi lepe uspomene iz detinjstva. Mekane, sipkaste i aromatične - one su omiljene malima i velikima.

U svakom kraju recepti variraju i imaju svoje različitosti, ali svaka od njih je predivna na svoj način.

Moj recept je adaptiran prema ukusu i preferencijama u mojoj porodici i nadam se da će vam se dopasti.

Počinje se sa rastvaranjem kvasca i šećera u blago zagrejanoj vodi. Dodaje se 40 g brašna i meša se u retku kašicu. Sud se uvija krpom i ostavlja se na 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao.

Brašno se proseje u veliku posudu, pomeša se sa solju i u sredini se pravi udubljenje. U njega se sipa kiselo mleko (na sobnoj temperaturi), belance jajeta, ulje i aktivirani kvasac.

Umesi se glatko testo, prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu i mesi se 5-6 minuta ili dok se ne postigne elastičnost. Po potrebi se posipa s još brašna ili se ruke poremazuju uljem da vam se ne bi lepilo u početku.

Tajna mekanih pogačica je osim dobro umešenog testa i njegova mekoća - ne sme da bude mnogo tvrdo.

Pripremi se tepsija, otprilike 30 cm prečnik i dobro se podmaže dno i zidovi. Ako se koristi papir za pečenje, takođe se podmazuje sam papir.

Od testa se kidaju i oblikuju loptice tako što njihova veličina može da bude po vašoj želji - manje ili veće pogačice. Ja ih pravim otprilike veličine mandarine.

Ređaju se u okruglu tepsiju na malo rastojanje i ostavljaju se na 15 minuta ili dok testo ne popuni sve praznine i šupljine. Tada se pogačice premazuju sa otprilike 60 ml vode u koju je izmrvljen sir. Lepo treba da se natope.

Krupniji komadi sira se raspoređuju odozgo.

Ponovo se ostavlja na 30 minuta na toplom ili toliko koliko je potrebno kako bi pogačice dobro nabubrele (zavisi od toplote u sobi)

Rerna se zagreva do 180 stepeni.

Maslac se topi sa malo ulja i u njemu se proprži brašno na kratko. Smesa se ostavlja da se malo ohladi i u njoj se izmeša žumance jajeta.] Ponekad mi ispada malo u nitima, ali ne zato što se presekao, s obzirom na to da sam dobro ohladila maslac, ali to nije problem.

Narasle pogačice se premazuju tako da se dobro natope masnoćom.

Sipkaste pamuk pogačice se peku otprilike 35 minuta ili dok lepo ne porumene.

Jedu se još tople ili se pak ostavljaju za kasnije, ali se tepsija uvija krpom kako bi ostale mekane.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: