Autentični Ajoli

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Autentični Ajoli
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
8
"Autentični sos Ajoli će napraviti vaše krompiriće, povrće, meso ili ribu još ukusnijim jelom"

Potrebni sastojci

  • beli luk - 50 g, oguljeni čenovi
  • maslinovo ulje - 50 g
  • ulje - 200 g
  • sok od limuna - 20 g, sveže ceđen (ili sirće)
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prilikom spremanja Ajoli sosa često ćete sresti dodatak jajeta koje je i jednostavna i modernija varijanta ovog sosa od belog luka.

Jaje doprinosi tome da brzo i jednostavno emulgira i u praksi se dobija ništa drugačije od jednog jakog majoneza sa belim lukom.

Međutim, autentični Ajoli ne sadrži jaje, već njegovo samo ime govori o tome da su osnovni sastojci beli luk i ulje (al-i oli).

Uređajte koji se koristi za pravljenje autentičnog Ajolija je avan.

U njemu se izmrve beli luk i so u pastu. Belog luka može da se stavi i manje, u zvisnosti od toga akoliko jak želite da bude sos, ali u početku on treba da bude jak i jedna kašičica je dovoljna za jednu porciju u društvu krompirića, drugog povrća, mesa ili ribe.

Takođe, ukoliko imate manji avan, napravite manju količinu, na primer samo sa polovinom sastojaka. Tako će vam biti lakše mrvljenje belog luka i nakon toga procedura emulgiranja.

Sama svrha mlevenja belog luka sa solju nije samo da se od njega napravi pasta, nego i interakcija sa solju oslobađanjem soka koji će zatim biti ključni kako bi Ajoli emulgirao.

Kada primetite kako ova tečnost započne da se odvaja, spremni ste za sledeći korak.

Sipajte po malo maslinovog ulja u tankom mlazu i odmah nastavite sa mrvljenjem energetskim pokretina 10 sekudni.

Nakont toga sipajte sledeći mlaz, ponovo 10 sekundi i tako dok smesa ne pobeli i posta gusta. Čim dođe do emulgiranja, već mirno možete da stavljate i ostalu masnoću - ulje ili u potpunosti maslinovo ulje, ali ne odjednom, nego ponovo u porcijama, ali većim. Tokom celog vremena mrvite avanom.

Sok od limuna dodajte na kraju i energično mešajte.

Ovo je tehnika koju koriste Španci još od dalekih starih vremena. Nije teško, ali se iziskuje vreme i dosta mešanja.

Međutim, rezultat kompenzuje svaki uloženi trud.

Gotov autentični Ajoli možete da čuvate više od nedelju dana u frižideru i da dodate sos u vaša pečenja ili meze. S obzirom na to da u njemu nema sirovog jajeta, ovo je njegova prednost u odnosu na drugi jednostavni ajoli sa jajetom - čuva se mnogo više vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: