Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Autentični Štolen

Autentični Štolen

Ivan PaunovIvan Paunov
Šegrt
7011141
Autentični Štolen
Fotografije: Ivan Paunov
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
1 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
26 min.
Porcije
8
"Recept za Božićni Štolen, star koliko i 5 prababa"

Potrebni sastojci

  • brašno - 425 g standardno
  • suvo grožđe - 150 g ili u mom slučaju sušene borovnice
  • badem - mleveni
  • kora od limuna - od 1 komada
  • kora pomorandže - od 1 komada
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • sok od pomorandže - od 1/2 pomorandže
  • tamni rum - 60 ml
  • so - prstohvat
  • sveži kvasac - 42 g
  • sveže mleko - 75 ml
  • jaje - 1 komad
  • kravlji maslac - 100 g
  • šećer - 50 g kristal
  • kardamom - 1/3 kašičice, mleveni
  • muskatni oraščić - 1/3 kašičice, mleven
  • cimet - 1/3 kašičice, mleven
  • vanilin šećer - 1 pakovanje
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo sušene borovnice, mlevene bademe, koru od limuna, koru pomorandže, sok od limuna, sok od pomorandže i tamni rum i ostavimo najmanje 1 sat da se svi ukusi usaglase.

Napravite malo udubljenje u brašnu i sipajte mali deo mleka (zagrejanog). Izmrvite kvasac i dodajte prstohvat šećera. Ostavljamo sa strane da se aktivira. Zatim dodamo 100 grama istopljenog maslaca, jaje, sve ostale suve začine i ostatak mleka.

Mesite ručno ili mašinom za hranu najmanje 5 minuta. Zatim dodajemo usklađene sastojke. Mesite još minut ili dva. Pravimo loptu i vraćamo je u posudu. Pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu da naraste 30 minuta.

Nakon što je testo naraslo, razvijemo ga oklagijom po dužini u koru debljine oko 2 cm. Uzemo desni kraj i preklopimo do sredine. Pokrivamo desni kraj sa levim krajem. Videćete u videu.

Gotovo testo za štolen prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ponovo pokrijte krpom da se diže još 30 minuta.Za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni.

Čim naš štolen poraste, rernu smanjujemo na 160 stepeni i pečemo oko 25 minuta.

Kada je autentični štolen gotov i ohlađen, premažite ga istopljenim maslacem i pospite šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: