Način pripreme
Pomešamo sušene borovnice, mlevene bademe, koru od limuna, koru pomorandže, sok od limuna, sok od pomorandže i tamni rum i ostavimo najmanje 1 sat da se svi ukusi usaglase.
Napravite malo udubljenje u brašnu i sipajte mali deo mleka (zagrejanog). Izmrvite kvasac i dodajte prstohvat šećera. Ostavljamo sa strane da se aktivira. Zatim dodamo 100 grama istopljenog maslaca, jaje, sve ostale suve začine i ostatak mleka.
Mesite ručno ili mašinom za hranu najmanje 5 minuta. Zatim dodajemo usklađene sastojke. Mesite još minut ili dva. Pravimo loptu i vraćamo je u posudu. Pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu da naraste 30 minuta.
Nakon što je testo naraslo, razvijemo ga oklagijom po dužini u koru debljine oko 2 cm. Uzemo desni kraj i preklopimo do sredine. Pokrivamo desni kraj sa levim krajem. Videćete u videu.
Gotovo testo za štolen prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ponovo pokrijte krpom da se diže još 30 minuta.Za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni.
Čim naš štolen poraste, rernu smanjujemo na 160 stepeni i pečemo oko 25 minuta.
Kada je autentični štolen gotov i ohlađen, premažite ga istopljenim maslacem i pospite šećerom u prahu.