Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Arapski preliveni kolač Harise

Arapski preliveni kolač Harise

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Arapski preliveni kolač Harise
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
12
"100% vredi probati ovaj preliveni kolač"

Potrebni sastojci

  • griz - 400 g
  • šećer - 200 g
  • voda - 150 ml
  • kiselo mleko - 400 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • orasi
  • za sirup
  • šećer - 400 g
  • voda - 200 ml
  • cimet - štapić
  • limunov sok - 2 supene kašike
  • limun - kriška
  • cimet - za dekorisanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zajedno pomešajte griz i šećer.

Stavite sodu u kiselo mleko. Kada se aktivira dodajte je u suve sastojke. Dodajte vodu i izmešajte.

Dobijenu smesu sipajte u nauljenu tepisju. Odozgo stavite orahe.

Dobro bi bilo da ih poređate na određeno rastojanje tako da kada se kolač sa grizom seče u sredini parčeta bude orah.

Ispecite kolač u toploj rerni na 200°C otprilike 25 minuta.

Za to vreme pripremite sirup. Stavite šećer, vodu i cimet u šerpi. Kada počne da vri smanjite ringlu. Stavite sok od limuna i kriške limuna.

Kuvajte 10 minuta ili dok se ne dobije gust sirup. Ispečeni kolač se seče na komade.

Zaliva se toplim sirupom i unikatni preliveni kolač se ostavlja da se odmara.

Dobro ohladite gotov arapski preliveni kolač Harise.

Nije naše, ali vredi probati!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Vanjica
Vanjica
Lepo
16.03.2022 11:19