Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa Sirupom»Praznični preliveni kolač Galaktobureko

Praznični preliveni kolač Galaktobureko

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922954k332
Praznični preliveni kolač Galaktobureko
Fotografije: Maria Simova
1 / 4
02/09/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
24
"Neka vam je ukusno sa mojim prazničnim prelivenim kolačem Galaktobureko - zaista ukusan desert sa jakom aromom za posebne trenutke"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g, fine
  • maslac - 200 g, istopljeni, za premazivanje kora
  • sveže mleko - 800 ml, punomasno
  • šećer - 110 g
  • skrob - 3 supene kašike, kukuruzni
  • griz - 3 supene kašike, fini, mleveni
  • jaja - 3 komada
  • vanilin šećer - 1 komad
  • maslac - 30 g, u kremu
  • sirup
  • šećer - 650 g
  • voda - 500 ml
  • vanilin šećer - 1 komad
  • limunov sok - 2 supene kašike, sveže ceđen
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi sjedinite sve sastojke za sirup, stavite na srednju vatru da provri.

Kuvajte 8 minuta od trenutka ključanja, ostavite sa strane da se u potpunosti ohladi.

U šerpu sipajte mleko i dodajte griz, skrob, izmešajte da se dobro istopi. U posudi viljuškom umutite jaja sa šećerom, sipajte ih u šerpu sa mlekom i izmešajte.

Stavite posudu na umerenu vatru i kuvajte uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusti u krem.

Kada primetite prvo ključanje krema, sknite posudu sa ringle. Dodajte vanilin šećer i maslac za krem, izmešajte da se u potpunosti istopi.

Sipajte krem u staklenu posudu i pokrijte streč folijom tako da se folija u potpunosti oslanja na krem. Ostavite sa strane da se u potpunosti ohladi.

Za ovu klasičnu pitu sa kremom, raširite kore na radnoj površini, nasecite poprečno na tri jednaka dela i objedinite ih u jedan.

Uzmite prva dva lista, namažite ih maslacem i poređajte ih jedan na drugi. Na donju usku stranu kora stavite jednu punu supenu kašiku krema.

Presavijte dva dugačka kraja sa obe strane ka unutra kako biste zatvorili nadev, uvijte u rolat, bez da stežete do kraja.

U dobro maslacem podmazanu pravougaonu tepsiju poređajte rolnice jednu do druge. Namažite istopljeni maslacem odozgo i između.

Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 170°C i pecite otprilike 35-40 minuta ili dok ne dobiju zlatkastožutu boju.

Izvadite tepsiju iz rerne i odmah zalijte hladnim sirupom. Ostavite rolnice da upiju sirup dok se u potpunosti ne ohladi.

Pre serviranja slatku pitu blago pospite šećerom u prahu.

– Ne bi trebalo prekuvati krem za grizom, ako želite da ostane mekan i nežan, posle se zapeče u rerni;

– Kore treba dobro da se namažu jedna po jedna i kvalitetnim maslacem kako bi se istakla aroma;

– Sirup za Galaktobureko treba da bude gušći od drugih prelivenih kolača kako bi ga rolnice u potpunosti upile;

– I jedna praznična i veoma praktična tajna koja će olakšati dana kada pravimo mnogo jela: pripremite rolnice, stavite ih neispečene u zamrzivač i pecite kada je potrebno dodavajući još nekoliko minuta za pečenje.

Neka vam je ukusno sa mojim prazničnim prelivenim kolačem Galaktobureko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: