Način pripreme
Sipajte 100 g šećera u metalnu posudu i unutra razbijte jaja. Stavite posudu na vodenu paru na slabu temperaturu da se dostigne više od 40 stepeni.
Počnite da mutite mikserom dok se ne dobije gust i svetao krem.
Nakon otprilike 5 minuta mućenja, skinite posudu sa posude sa vodom i nastavite da mutite dok se ne dobije još vazdušastija i bela pena. Na ovaj način testo će ostati stabilno i neće biti potrebe za sredstvima za dizanje testa. Ako ne uspete da dostignete taj vazdušasti efekat, možete posle u brašno da dodate kašičicu praška za pecivo. Kod mene lično nije bilo potrebe.
U smesu prosejte brašno i mešajte kružnim pokretima dok se ne apsorbuje.
Patišpanj testo sipajte u tepsiju sa prečnikom od 26 cm (nauljenu i nabrašnjenu ili obloženu papirom za pečenje). S obzirom na to da je veoma vazdušasto, zagladite kako bi bilo ravnomerno. Stavite maline uz lagano pritiskanje da bi potonule.
Pecite na 180 stepeni 15 do 18 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Izvadite koru i stavite je da odstoji tako 15 minuta. Ako se koristili papir za pečenje, skinite ga i vratite kolač u kalup. Naseckajte na komade torte.
Napravite sirup tako što na ringlu stavite šećer sa vodom. Kada uzavri, sačekajte 5 minuta i sklonute sa vatre. Unutra sipajte liker od pistaća i slatko vino.
Izmešajte i zalijte naseckani orijentalni kolač.
Dolazi red na hrskavi završetak od pistaća.
Zapecite orašaste plodove na suvom tiganju, krupno ih naseckajte i obilno pospite kolač pistaćima.
Kada se skroz ohladi, spreman je za serviranje. Nije potrebno preliveni kolač sa pistaćima da stoji satima, zato što je sirup pronikao bez problema i preliveni desert je neverovatno ukusan i sočan.
Ako se i vama dopada ovakav tip slatkoće, pogledajte još isprobanih recepata za ravaniju i kodrit kadir.