Način pripreme
Šargarepe se iseku na kolutiće, beli luk se samo oguli, bez da se seče.
Prave se prorezi po celom komad svinjskog vrata od otprilike 2 cm dužine i 2 cm dubine kako biste mogli da stavite u ove proreze po kolutić šargarepe i beli luk. Možete da stavljate koliko želite šargarepe i beli luk, nećete pogrešiti ni u jednom momentu čak i da je prorez veći, uvek možete da ih popunite proizvodom.
Nakon toga pripremate meso:
U posudicu stavljate začine i ulje četkicom ili rukom začinjavate meso dobijenom smesom, treba u potpunosti da pokrivate mesom da ne bi inače ukusno svinjsko pečenje ostalo suvo na mestima.
U tepsiju sipajte ulje otprilike 2 supene kašike i vode otprilike 2 šolje dobro bi bilo da je više, možete da stavite i dodatno u tepsiju šargarepe i beli luk za više arome.
Pokrivate aluminijumskom folijom i stavljate da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C na 3 sata, pri čemu u trećem času skidate foliju i ostavljate na 10-15 minuta da se zapeče.
Važno: Proveravajte nivo vode u tepsiji da ne bi ostalo suvo i da ne izgori, a dobijenom masnoćom zalivate praznično pečenje da ostane krhko.
Gotovo je kada se odvaja bez problema.
Možete da koristite recept za špikovano svinjsko meso bilo koju vrstu svinjetine.