Način pripreme
Gramaža za različite vrste sira može da se promeni prema Vašem ukusu, ali za receptje važno da kačkavalja od četiri vrste sira ukupno bude otprilike 700 grama sa dodatno barem 150-200 za posipanje u tepsiji.
Beli luk se isecka, a luk se sitno isecka.
Voda za makarone se stavlja da provri. Za to vreme se izrendaju tri vrste kačkavalja - Čedar, Edamer i običan kačkavalj. Naravno, ako mocarela nije kupljena prethodno izrendana, i ona se posebno izrenda.
Kada voda provri, sipa se kapljica ulja i posoli se. Sipaju se makarone i izmeša se.
U drugu šerpu se sipa pavlaka u koju se dodaje krem sir i začini. Ostavlja se da se sir istopi i izmeša se da se dobro pomešaju.
U drugu šerpu se sipa pavlaka u koju se dodaje krem sir i začini. Ostavlja se da se istopi sir i izmeša se da se dobro pomešaju. Ne sme da vri i da stoji dugo na ringli, već samo da se zagreje.
Kada se makarone skuvaju, ostavlja se ½ šolje vode, a ostalo se prosipa i makarone se blago ispiru hladnom vodom.
U istoj šerpi se istopi maslac u koji se zatim dodaju luk i beli luk i proprže se na nekoliko minuta. Nakon toga se sipa i brašno uz mešanje. Sipa se smesa sa pavlakom i krem sirom koja treba još uvek da bude topla i odvojena voda od makarona.
Dobro semša da postane homogen sos. Od izrendanog kačkavalj se odvaja otprilike 200 g (po želji od 1 ili više korišćenih vrsta), a ostala količina se sipa u šerpu. Meša se dok se sve ne istopi i dok se ne dobije homogena kremasta smesa.
U gotov sos se dodaju odvojene makarone. Meša se da se sve ravnomerno rasporedi i skida se saringle.
U tepsiju se raspoređuje polovina makarona, posipa se sa ⅓ odvojenog kačkavalja, sledi druga polovina makarona i na kraju odozgo se posipa ostalim kačkavaljem.
Stavlja se da se zapeče u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180°C otprilike 10-20 minuta ili dok se ne dobije željena boja.
Kada su sočne makarone u rerni gotove, prvo se vade iz rerne, sos je još uvek tečniji, ali se zgušnjava nakon što se blago ohladi.
Neka vam je ukusno sa ovim najboljim američkim makaronama sa sirevima.