Način pripreme
Jedini poseban uređaj ovde je blender koji će samleti ovsene pahuljice i od njih napraviti brašno.
Što ih više držite u njemu, to će ispasti finije brašno. Kada dobijete brašno, dodajte ksielo mleko, jaje, vanilu i po prstohvat soli i sode. Sve ovo dobro izmešajte u jednoj posudi viljuškom dok se ne dobije glatka kašica.
Ostavite da se odmori otprilike 5 minuta. Kašica postaje sve gušća, zato što ovseno brašno izvlači vlagu. Ovo je traženi rezultat. Dodajte vodicu (otprilike 30-50 ml) i ostavite na još 5 minuta.
Za to vreme zagrejte ringlu da biste ih pripremili. Vatra treba da bude od slabe ka srednjoj, inače lako pregore, a ovo vodi i do njhovog lakšeg kidanja. Smesa treba da bude kao smesa za palačinke - retka, ali sa granulicama.
Pređite na njihovo pečenje. Dajte im po 60-90 sekundi sa strane i imaćete neverovatno ukusnu, mekanu i aromatičnu zdravu palačinku. Ostaje da dodate nadev i da je jedete.
Od navedene količine izlazi 5 komada palačinki, ali ako treba da ih spremite za četvoročlanu porodicu, biće vam potrebna dupla doza.
Ovsene palačinke sa kiselim mlekom su odlične.