Način pripreme
Za omiljeni kolač crnče, ubacite jaja u posudu i promešajte ih sa šećerom. Smesu umutite dok ne dobijete kremastu strukturu.
Dodajte vanilu i ulje i ponovo mutite nekoliko minuta.
Prosejte kakao i dodajte ga u smesu. Pomešajte sodu i brašno. Nakon toga prosejte ovu smesu i prebacite je u smesu sa jajima, pa dodajte i kiselo mleko.
Promešajte dobro dok ne dobijete homogenu smesu.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pripremite tepsiju ili pleh sa papirom za pečenje (najbolje je da bude kalup sa dnom koje se odvaja). Prebacite smesu i pecite čokoladni kolač u rerni oko 20 minuta.
Proverite čačkalicom da li je kolač pečen. Ako je suva, kora je gotova. U drugoj posudi (kaseroli) sipajte vodu i stavite je na vatru.
Dodajte šećer i kakao i na srednje jakoj vatri, uz neprestano mešanje, redukujte smesu.
Kada se smesa zgusne, dodajte mekani maslac i mešajte dok se ne istopi.
Gotovu čokoladnu glazuru prelijte preko još tople kore za kolač.
Prijatno uz perfektni kolač Crnče!