Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pužići»Pužići od lisnatog testa sa kremom i suvim grožđem

Pužići od lisnatog testa sa kremom i suvim grožđem

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
38208612
Pužići od lisnatog testa sa kremom i suvim grožđem
Fotografije: V kuhnyata s Beni
1 / 3
09/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
12
"Ukusni domaći pužići od lisnatog testa sa neobičnim kremom"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 1 pakovanje, ohlađeno od 275 g
  • sveže mleko - 400 ml
  • žumanca - 2 komada /od srednje velikih jaja/
  • brašno - 3 supene kašike /ravne/, 30 g
  • šećer - 3 supene kašike /pune/, 50 g
  • vanila - 1 kašičica
  • suvo grožđe - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

Malo ruma za namakanje suvog grožđa, ali može i samo topla voda da se koristi.

U kaseroli sam zagrejala 250 ml svežeg mleka i dodala sam šećer i vanilu. Ostalo hladno mleko sam stavila u odgovarajuću posudu, dodala sam žumanca i brašno i pomoću kuhinjske mutilice sam veoma dobro umutila dok se nije dobila u potpunosti glatka smesa.

Kada je mleko u kaseroli provrelo, sklonila sam posudu sa ringle i u tankom mlazu uz neprestano mešanje sam dodala smesu iz posude. Vratila sam na ringlu i kada je poslastičarski krem provreo, ostavila sam ne duže od par minuta, ili dok se nije zgusnuo.

Krem treba da bude gušći od uobičajenog. Krem sam pokrila folijom za sveže čuvanje tako što sam ga pripijeno raširila na površinu /na fotografiji se vidi/. Tako sam ga ostavila da se u potpunosti ohladi. Suvo grožđe sam natopila u 1 supenoj kašici ruma i 2 supene kašike tople vode.

Kada se krem od jaja ohladi, ne želeći da bude hladan, već mlak, ocedila sam suvo grože i veliku tepsiju rerne sam pokrila papirom za pečenje. Rernu sam zagrejala na 190°C.

Raširila sam lisnato testo i ravnomerno sam ga namazala kremom. Posula sam suvim grožđem i uvila u stegnuti rolat sa kraće strane, tako da se dobije više namotaja. Rolat je mekan, ali ovo ne treba da vas brine. Oštrim nožem/koristila sam nazubljeni za hleb/ sam iseckala na pužiće debljine 1.5 cm i više od 2 cm.

Spretnim pokretom sam ih stavila u tepsiju i dodatno oblikovala u okrugliji oblik. Kada je tepsija bila puna, stavila sam lisnate slatkiše da se peku u potpunosti zagrejanoj rerni 25 minuta ili dok vidljivo nisu bili gotovi i dok nisu dobili ukusnu boju.

Kada radite sa lisnatim testom, bolje je da se prepeku, nego li da ostanu sirovi.

Ostavila sam ih da se blago ohlade i posula sam šećerom u prahu.

Nismo imali mnogo vremena da čekamo i još tople, ali ne vruće smo jeli slatkiše sa kremom.

Neka vam je slatko!

Pravim ove pužiće od lisnatog testa sa kremom i suvim grožđem ne više od jedanput godišnje, obzirom na to da kupovno lisnato testo sadrži palmino ulje koje sam u potpunosti ograničila. Ono sa kravljim maslacem nisam pronašla, a da pravim kod kuće lisnato testo za sada nisam odlučila.

Može umesto sa domaćim kremom da ih pravite sa pudingom dr Oetkera. Biće vam potrebno jedno pakovanje koje se pravi sa 500 ml mleka. Ali vi ga napravite samo sa 350 ml, zato što želimo da dobijemo gust krem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: