Način pripreme
Za ove omiljene kiflice za doručak kvasac istopimo u delu zagrejanog mleka.
U njih dodajemo 1 supenu kašiku šećera, 2 supene kašike brašna.
Ovu smesu dobro mutimo i ostavljamo sa strane dok se ne aktivira.
Šećer koji je ostao rastvaramo u mleku, dodajemo masnoću i jaja i ponovo mešamo.
Brašno prosejemo i stavljamo u duboku posudu.
U nju dodajemo vanilu, koru limuna i pravimo udubljenje.
Prvo sipamo aktivirani kvasac, zatim i sve ostalo.
Mesimo glatko testo.
Kada je gtovo počinjemo da dodajemo ostalu masnoću tako što umačemo ruke i tako mesimo testo dok ne upije.
Ostavljamo gotovo testo da naraste dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Kada je već naraslo, premesimo malo na nabrašnjenoj površini i delimo na četiri dela.
Svaki deo razvijamo u koru debljine otprilike 3 mm i ponovo delimo na 12 delova.
Na svakom komadu sa jedne strane sečemo razreze, a sa druge strane stavljamo ratluk ili slatko po vašem izboru.
Ređamo domaće kiflice u tepsiju na papir za pečenje i ostavljamo da ponovo naraste.
Pre nego što stavimo u šporet premazujemo umućenim belancem i onda pečemo.
Domaće kiflice za doručak sa slatkom i ratlukom pečemo u zagrejanoj rerni na 180°C bez ventilatora 20 minuta.