Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Piroške»Domaće pecivo za doručak sa spanaćem i sirom

Domaće pecivo za doručak sa spanaćem i sirom

MarianaMariana
Šef kuhinje
261682k53
Domaće pecivo za doručak sa spanaćem i sirom
Fotografije: Mariana
1 / 4
12/03/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
7
"Ovakav doručak želimo svaki dan!"

Potrebni sastojci

  • spanać - 2 kg, svež
  • so - po ukusu
  • čubar - po ukusu
  • jaja - 2 komada, velika
  • voda - 400 ml
  • brašno - 800 g
  • ulje - 2 supene lašike
  • sirće - 1 supena kašika
  • kvasc - 1 kockica
  • so - 1 prstohvat
  • ulje - za premazivanje pleha
  • brašno - za razvlačenje listova i posipanje pleha
  • žumance - 1 komad, za premazivanje sa 1 supenom kašikom ulja i 2 supene kašike svežeg mleka
  • sir - 200 g izmrvljen
  • mladi luk - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Tipično jelo za sezonu. Prosevamo brašno u veliku posudu. Ugrevamo malo vodu i u njoj rastvorimo kockicu kvasca. Ostavljamo pokriveno krpom na 5-6 minuta, unutra dodajemo i 2 supene kašike brašna. Promešamo.

Pravimo udubljenje u srenini u brašnu i stavljamo sodu. Stavljamo vodu sa kvascem u brašno plus 2 supene kašike ulja i 1 supenu kašiku sirćeta. Dodajemo 1 prstohvat soli, ne preterujemo sa solju. Promešamo koliko možemo. Pospemo brašnom radnu površinu. Zamesimo meko testo. Kad ga zamesimo lepo, ostavljamo da nadođe na toplom 50 minuta.

Očistimo spanać. Kupila sam 2 kg spanaća. Operemo ga vodom. Stavljamo u šerpu sa vodom na vatru da vri i 2-3 minuta ga poparimo. Ja ga poparavam, ali sam pravila i sa nepoparenom, sirovim. Vadimo pažljivo, ocedimo ga.

Isečemo spanać sitno i stavljamo ga u posudu. Umutimo 2 velika jajeta viljuškom i dodajemo u spanać. Dodajemo suvi čubar po ukusu i malo soli po ukusu. Operemo mladi luk i sitno ga isečemo. Izrmvimo sir. Dodajemo i njih i u druge sastojke. Promešamo sve dobro.

Naraslo testo delimo na 4 dela. Od svih delova oblikujemo lopte i poređamo ih na radnu površinu. Pokrivamo krpom. Pospemo brašnom radnu površinu i oklagiju, sa kojom ćemo razvijati. Razvijemo svaki list na ovalni oblik. Dok razvijamo, možemo posipati brašnom, ako je potrebno, radnu površinu i listove.

Smesu treba da podelimo na 4 dela. Kašikom nanesemo od smese spanać, jaja, mladi luk, sir i začine. Uvijamo listove u rolat. Uvijamo svaki rolat, ivice savijamo da ne izađe zeleni nadev. Namažemo pleh iz rerne uljem i pospemo brašno. Stavljamo jedan rolat po dužini i posle druga tri, nakon što ih oblikujemo. U pleh ređamo 4 rolata.

Ostavljamo da nadođe 40 minuta. Namažemo roalte umućenim žumancem, 1 supenom kašikom ulja i 2 supene kašike mleka uz pomoć četke. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo i dok ne dobije lepu boju. Kad se ispeče, pokrivamo krpom da se popari i da korica bude meka. Svaki rolat sečemo na komade.

Neka vam je slatko! Jedemo sa mlekom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: