Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pužići»Ružice sa ratlukom za doručak

Ružice sa ratlukom za doručak

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Ružice sa ratlukom za doručak
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
03/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
28 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
53 min.
Porcije
10
"Ukusnije pogačice sa ratlukom nismo probali"

Potrebni sastojci

  • brašno - 420 g , plus za mešenje
  • kvasac - 16 g, svež
  • masalc - 50 g, rastopljen
  • voda - 120 g, mlaka
  • šećer - 50 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • jaja - 2 komada
  • kora od limuna - od 1/2 limuna
  • so - 1 prstohvat
  • džin - 1 supena kašika
  • ratluk - 250 g (oko 2 strandardne kutije)
  • šećer u prahu - za posipanje
  • med - 1 supena kašika
  • ulje - nekoliko kapljica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac sa kašikom šećera u vodi. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 10-12 minuta. Izrendajte žuti deo kore od limuna na fino rende.

2. Prosejte brašno u duboku posudu i pospite šećerom. Napravite udubljenje u koje razbijete jaje, odvojite jedno žumance za premazivanje na kraju. U udubljenje sipajte džin, so, vanilin šećer i kvasac.

3. Počnite da mesite testo i postepeno dodajte rastopljeni maslac dok potpuno ne upije. Prebacite testo na brašnom posutu radnu površinu i mesite desetak minuta, dodavajući po malo brašna ako je potrebno dok ne prestane da se lepi po prstima. Oblikujte loptu, namažtite je i ostavite na toplom da nadođe na jedan sat.

4. Gotovo testo podelite na 4 lopte, svaku ok njih razvijte na tanke kore i isecite na trakice od 1.5 cm do 2. Po dužini svake ivice stavljajte po male komade ratluka (oko 1 kockicu na svaku) i uvijte u ružicu.

5. Gotove ružice stavite na papir za pečenje, na rastojanju jedna od druge. Treba sa se dobiju dva pleha, pravougaona iz rerne. Ostavljamo da nadođu još oko 25-30 minuta i nakon toga namažemo žumancem umućenim sa malo vode, meda i nekoliko kapljica ulja.

6. Pecite dok ne porumene (10-15 minuta je dovoljno) na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni.

7. Dok su još tople pospite šećerom u prahu.

Servirajte sa čašom mleka ili aromatičnom kafom, za dobar početak dana.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: