Način pripreme
1. Rastvorite kvasac sa kašikom šećera u vodi. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 10-12 minuta. Izrendajte žuti deo kore od limuna na fino rende.
2. Prosejte brašno u duboku posudu i pospite šećerom. Napravite udubljenje u koje razbijete jaje, odvojite jedno žumance za premazivanje na kraju. U udubljenje sipajte džin, so, vanilin šećer i kvasac.
3. Počnite da mesite testo i postepeno dodajte rastopljeni maslac dok potpuno ne upije. Prebacite testo na brašnom posutu radnu površinu i mesite desetak minuta, dodavajući po malo brašna ako je potrebno dok ne prestane da se lepi po prstima. Oblikujte loptu, namažtite je i ostavite na toplom da nadođe na jedan sat.
4. Gotovo testo podelite na 4 lopte, svaku ok njih razvijte na tanke kore i isecite na trakice od 1.5 cm do 2. Po dužini svake ivice stavljajte po male komade ratluka (oko 1 kockicu na svaku) i uvijte u ružicu.
5. Gotove ružice stavite na papir za pečenje, na rastojanju jedna od druge. Treba sa se dobiju dva pleha, pravougaona iz rerne. Ostavljamo da nadođu još oko 25-30 minuta i nakon toga namažemo žumancem umućenim sa malo vode, meda i nekoliko kapljica ulja.
6. Pecite dok ne porumene (10-15 minuta je dovoljno) na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni.
7. Dok su još tople pospite šećerom u prahu.
Servirajte sa čašom mleka ili aromatičnom kafom, za dobar početak dana.
Prijatno!