Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice sa ratlukom i maslacem

Kiflice sa ratlukom i maslacem

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3421321k98
Kiflice sa ratlukom i maslacem
Fotografije: Doni Niki
1 / 4
17/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
39 min.
Ukupno
89 min.
Porcije
10
"Toliko mnogo ovih vazdušasti kiflica sa ratlukom, biće dovoljno za ceo dečiji rođendan, i ostaće"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada (2 žumanca, posebno za premazivanje)
  • sveže mleko - 400 ml
  • kvasac - 42 g
  • šećer - 1 supena kašika, za aktiviranje kvasca
  • brašno - 5 supenih kašika, za aktiviranje kvasca
  • šećer - 250 g
  • maslac - 100 g
  • kiselo mleko - 200 g
  • kore pomorandže
  • esencija pomorandže
  • brašno - 1.200 kg, otprilike
  • ratluk - 300 g
  • Za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • za posipanje
  • smeđi šećer
  • miks semenki
  • maslac - 20 g, za premazivanje ispečenih kiflica
* merne jedinice

Način pripreme

Testo za kiflice se mesi na uobičajeni način. Gotovo testo se pokriva folijom i ostavlja se dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Važno! Postoje tri etape narastanja.

Prva je aktiviranje kvasca sa svežim mlekom, šećerom i brašnom.

Druga etapa narastanja je nakon mešenja testa, traje različito u zavisnosti od toplote u prostoriji.

Treće narastanje je nakon oblikovanja kifli.

Kada je testo nadošlo, deli se na loptice veličine 300-400 g.

Razvija se kora, seku se na 16 trouglića, u široki deo se stavlja komad ratluka i uvija se folijom u kiflice.

Premazuju se umućenim žumancima pomešanim sa svežim mlekom.

Posipaju se miksom semenki i smeđim šećerom. Ostavljaju se na 20-30 minuta za treće narastanje.

Kiflice sa ratlukom se peku na 180 °C u zagrejanoj rerni. Još tople premazuju se maslacem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: