Način pripreme
Testo za kiflice se mesi na uobičajeni način. Gotovo testo se pokriva folijom i ostavlja se dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Važno! Postoje tri etape narastanja.
Prva je aktiviranje kvasca sa svežim mlekom, šećerom i brašnom.
Druga etapa narastanja je nakon mešenja testa, traje različito u zavisnosti od toplote u prostoriji.
Treće narastanje je nakon oblikovanja kifli.
Kada je testo nadošlo, deli se na loptice veličine 300-400 g.
Razvija se kora, seku se na 16 trouglića, u široki deo se stavlja komad ratluka i uvija se folijom u kiflice.
Premazuju se umućenim žumancima pomešanim sa svežim mlekom.
Posipaju se miksom semenki i smeđim šećerom. Ostavljaju se na 20-30 minuta za treće narastanje.
Kiflice sa ratlukom se peku na 180 °C u zagrejanoj rerni. Još tople premazuju se maslacem.