Sjajne pogačice

Sjajne pogačice
Fotografije: Kristian Aleksandrov
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Ali zaista su sjajne one nabubrele pogačice"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g
  • voda - 320 ml
  • kvasac - 7 g, suvi
  • ulje - 2 supene kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1/4 kašičice
  • sir - 100 g
  • Za premazivanje
  • kravlji maslac - 100 g
  • jaje - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • voda - 1 supena kašika
  • skrob - 1 supena kašika /prirodni, pšenični ili kukuruzni/
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrevamo vodu i u nju sipamo kvasac i šećer. Mešamo i pokrivamo folijom. Ostavljamo na 10 minuta da se kvasac aktivira.

Prosejemo brašno u posudu i u njega dodajemo so. U sredini oblikujemo udubljenje i sipamo smesu sa kvascem i 1 supenu kašiku ulja. Mešamo i umesimo meko i lagano testo za pogačice koje se ne lepi.

Ruke mažemos sa po malo od ostalog ulja, stavljamo ga u posudu i dobro ga pokrivamo folijom. Ostavljamo ga na sat vremena da naraste.

Nakon toga kratko mesimo nadošlo testo i od njega otkidamo po malo. Oblikujemo 20-22 male loptice - malo manje od jajeta. Ako je testo mnogo lepljivo, blago ga premazujemo uljem.

Istopimo maslac koji je predviđen za premazivanje i u njega na kratko umačemo svaku loptu.

Lopte odmah ređamo u okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje tako što treba da postoji rastojanje između njih u koje stavljamo izmrvljeni sir. Pokrivamo folijom i pogačice sa sirom ostavljamo da ponovo narastu na još 30 minuta.

U istopljeni maslac dodajemo jaje, so, vodu i skrob i dobro mešamo viljuškom. Ovom smesom ravnomerno odozgo premazujemo narasle pogačice.

Rernu zagrevamo na 180 stepeni i unutra pečemo pogačice otprilike 40 minuta.

Kada su se sjajne pogačice ispekle vadimo ih iz rerne, odozgo možemo da ih premažemo s malo maslaca. Tako će postati mekanije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: