Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Pogačice»Pogačice sa ajranom

Pogačice sa ajranom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Pogačice sa ajranom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
24/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
53 min.
Porcije
10
"Tople ili ohlađene - nije bitno. Ove pogačice su uvek sočne i ukusne"

Potrebni sastojci

  • brašno - 460 g + za dodatno mešanje
  • jogurt - 280 ml, gust, poželjno od ovčijeg mleka
  • šećer - 5 g
  • so - 1 i 1/2 kašičica
  • kvasac - 15 g, svež
  • ulje - 30 g + za premazivanje dlanova
  • preliv 1
  • jogurt - 100 ml
  • sir - 140 g
  • preliv 2
  • ulje - 3 supene kašike
  • svinjska mast - 4 supene kašike, sa zaobljenim vrhom (meka)
  • brašno - 1 i 1/2 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac i šećer se izmešaju sa 280 miligrama jogurta. U njih se sipa brašno sa solju i uljem.

Mesi se glatko i elastično testo tako što se posipa po potrebi.

Od testa se prave loptice malo veće od oraha i ređaju se na malom rastojanju jedna od druge u nauljenu tepsiju ili pokrivenu papuirom za pečenje (27-8 cm prečnik).

Tepsija se pokriva krpom i ostavlja se na 20 minuta ili dok se šupljine između loptica ne popune.

Tada se zalivaju prvim prelivom od jogurta i u njemu izmrvljenim sirom i ostavljaju se da dobro nadođu još otprilike sat vremena.

Rerna se uključuje da se zagreje na 180 °C, na ringli se topi svinjska mast sa 3-4 kašike ulja. Masnoća može da varira prema ukusu - za sočnije i masne pogačice više, a za suvlje manje.

Na ringli na kojoj vri masnoća sipa se brašno i meša se dok blago ne počne da dobija roze boju, bez da gori.

Ovom smesom se premazuju narasle pogačice tako što se ovo odvija pažlkjivo silikonskom četkicom i bez pritiskanja da ne bi spale.

Pogačice sa jogurtom se peku dok ne postanu zlataste i dok se ne dobije ukusna korica - otprilike 30 minuta.

Jedu se još tople ili ohlađene - sočne i ukusne.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: