Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb iz šerpe

Hleb iz šerpe

MajaMaja
Šegrt
55202021
Hleb iz šerpe
Fotografije: Maja
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
4
"Ima li išta slađe od hrskave korice toplog hleba?"

Potrebni sastojci

  • brašno belo - 250 g
  • brašno crno - 250 g
  • suvi kvasac - 10 g
  • topla voda - 250 ml
  • prašak za pecivo - 10 g
  • so - 1 k.k.
  • šećer - 1 k.k.
* merne jedinice

Način pripreme

U plastičnu posudu ubaciti brašno, zatim dodati suvi kvasac i prašak za pecivo. Dodati so i šećer i na kraju toplu vodu.

Sve to zajedno rukama zamesiti. Onog trenutka kad testo prestane da se lepi za ruke gotovo je. Po potrebi dodati malo vode ili brašna.

Ostaviti ga na toplom da naraste, otprilike oko sat vremena. Pokriti ga krpom. Testo bi otkprilike trebalo da se udvostruči.

Kada je testo dovoljno naraslo, prebaciti ga iz činije na radnu površinu na koju ste prethodno posuli brašno (šaku, dve brašna) i uvaljajte testo jednako sa svih strana. Treba da ostane oblik lopte. Ostaviti tako da odstoji još malo.

Dok pripremate testo stavite šerpu, naravno koja nema plastičnih delova, u rernu da se ugreje. Rernu uključite na 200 stepeni.

Kad se šerpa dovoljno zagrejala, a testo naraslo još malo, može da se stavi da se peče. U šerpu lagano ubacite testo. Poklopite sa poklopcem i stavite da se peče na 200 stepeni oko sat vremena.

Malo pred kraj pečenja sklonite poklopac i ostavite da puknuta korica lepo porumeni. Peći dok se ne dobije fina zlatkasta boja i formira krckava korica.

Ostaviti da se malo hleb prohladi pa izvaditi iz šerpe i služiti.

Prijatno uz hleb iz šerpe! ! !

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: