Način pripreme
Počinjemo sa svinjskom kolenicom. Ona treba da se očisti iseče na parčiće i posoli. Kost koju smo odvojili od mesa, stavimo na dno glinene posude u kojoj će se kuvati. Oko njega stavljamo i svinjsko meso.
Povrće (krompir, šargarepa, celer) zajedno sa lukom se očisti i iseče na krupno. Ako su pečurke sitne, mogu da se ostave i ne isečene.
Posolimo usitnjenu zelen i stavljamo u meso u đuvečaru. Dodajemo i cele čenove belog luka. Dodajemo piment i druge začine (lovorove listove i piment.
Sipamo isto tako vino i pasiran paradajz. Odozgo posipamo svežim peršunom i poklapamo posudu. Stavljamo đuvečaru sa svinjetinom u hladnu rernu i uključujemo na 220 stepeni.
Jelo sa kolenicom se peče pola sata, nakon čega smanjujemo temperaturu rerne i kuvamo na 180 stepeni.
Ova svinjetina sa šargarepom i krompirom u đuvečari će stvoriti pravu prazničnu atmosferu na vašoj trpezi. Nazdravlje!