Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Pečeni zec»Punjeni zec u đuvečari sa krompirom i šargarepom

Punjeni zec u đuvečari sa krompirom i šargarepom

LiudmilaLiudmila
Inovator
5462031k
Punjeni zec u đuvečari sa krompirom i šargarepom
Fotografije: Liudmila
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
190 min.
Ukupno
220 min.
Porcije
8
"Za decu i odrasle izelice! Za celu junačku družinu kod kuće!"

Potrebni sastojci

  • zec - oko 1, 3 kg
  • slanina - 100 g
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 1 komad
  • paprika - 1 crveba
  • pirinač - 1 šolja pirinča, može i više
  • nana
  • so
  • biber
  • lovorov list
  • origano
  • čubar
  • šargarepa - 3 komada
  • krompir - 5 komada
  • maslac - 30 g
  • ulje
  • aleva paprika
* merne jedinice

Način pripreme

Celog zeca od 1300 g sam oprala i začinila solju i biberom.

U đuvečaru na dno sam stavila isečene parčiće slanine, krupno isečen stari luk. Iznutrice sam isekla, takođe i polovinu glavice luka, narendala jedan paradajz, nekoliko listova sveže nane, polovinu crvene paprike, stavila sam pirinač, količinu sam procenila prema veličini zeca.

Prelivam smesom sa uljem i mešam. Punim zeca i zatvaram stomak drvenim ražnjićem.

Mažem ga sa malo masnoće sa alevom paprikom. Stavljam zeca preko kanapea od slanine i luka.

Oko njega stavljam na krupno isečene šargarepe i krompir, začinjene solju, origanom, čubrom i biberom.

Prelivam uljem odozgo obilno i sipam vodu sa malo soli do sredine posude.

Zatvaram i stavljam đuvečaru u hladnu rernu, uključujem na 200 stepeni i nakon oko 45-60 minuta smanjujem na 180 stepeni dok ne bude gotovo, što je oko dva i po sata.

Servirala sam pečenog zeca sa brokolijem koji sam izdinstala blago sa masnoćom, beli lukom i biberom, vodom. Ima i ljutih paprika!

Punjeni zec u đuvečari sa krompirom i šargarepom je velika đakonija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: