Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Uplakani kolač sa čokoladnim prelivom

Uplakani kolač sa čokoladnim prelivom

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Uplakani kolač sa čokoladnim prelivom
Fotografije: Doni Niki
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Neverovatno ukusan kolač koji plače sa čokoladnim prelivom"

Potrebni sastojci

  • kora
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • sveže mleko - 4 supene kašike
  • ulje - 1/3 šolje
  • kakao - 4 supene kašike
  • prašak za pecivo - 10 g
  • brašno - 1.5 šolja
  • vanila - 1 kesica (2 g)
  • sveže mleko - 300 ml, za natopiti
  • čokoladni preliv
  • sveže mleko - 1 šolja
  • šećer - 150 g
  • kakao - 1 šolja
  • crna čokolada - 80 g
  • skrob - 1 supena kašika, koji je rastvoren sa svežim mlekom u kašicu
  • sloj od pavlake
  • slatka pavlaka - 300 ml
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja se mute sa šećerom mikserom dok ne pobele, dodaje se sveže mleko, ulje, nakon toga prosejano brašno sa kakaom i prašak za pecivo.

Sve se dobro izmeša mikserom, nakon čega se sipa u nauljenu kvadratnu tepsiju, moja je 23x23 cm (može i u okruglu tepsiju prečnika 26 cm).

Peče se na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne bude gotovo. Kada se ispeče nabode se čačkalicom za zub i još topla se zaliva svežim mlekom (hladno). Ostavlja se u frižideru na određeno vreme da se ohladi.

Za to vreme se sprema čokoladni preliv. Sveže mleko se sipa u kaserolu sa šećerom i kakaom. Neprestano se meša, kada provri dodaje se crna čokolada.

Mešanje traje dok se ne homogenizuje, nakon toga se dodaje skrob, koji je rastvoren sa svežim mlekom u kašicu. Ringla se smanjuje i mešanje traje, dok se smesa ne zgusti kao krem.

Slatka pavlaka se muti sa šećerom u prahu u tvrde vrhove.

Po ohlađenom kolaču se raspoređuje pavlaka. Stavlja se u frižider na otprilike sat vremena dok se čokoladna smesa ne ohladi, nakon čega se sipa na sloj od pavlake.

Ponovo se vraća u frižider na nekoliko sati.

Uplakani kolač sa čokoladnim prelivom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: