Fokača klasika

Hristinka KolevaHristinka Koleva
Inovator
2674271652
Fokača klasika
Fotografije: Hristinka Koleva
1 / 3
14/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
2
"Klasična fokača koju već znate kako da spremite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 - 550 g
  • voda - 300 ml
  • kvasac - 15 g, svež
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1/2 kašičice
  • maslinovo ulje - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Od ovih sastojaka se dobijaju dve fokače.

Kvasac se razmuti sa 100 ml tople vode.

Brašno se proseje. Pravi se udubljenje i u njega se stavlja so, šećer, maslinovo ulje i preostalih 200 ml vode. Zamesi se meko testo.

Testo se stavlja u posudu, namazanu maslinovim uljem. Pokriva se streč folijom i posuda se ostavlja na toplom da testo naraste.

Naraslo testo se blago premesi i podeli se na dva dela.

Dve posude za pečenje veličine 32 cm se postavljaju papirom za pečenje. Testo za fokaču se raspoređuje u posude i razvlači se rukama.

Prave se udubljenja prstima i fokače se blago mažu maslinovim uljem.

Posipaju se ruzmarinom i morskom solju.

Fokače se ostavljaju oko 20 mimuta da odstoje i tada se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.

Dok su još tople ponovo se mažu maslinovim uljem.

Prijatno uz fokaču Klasiku!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: