Način pripreme
Od ovih sastojaka se dobijaju dve fokače.
Kvasac se razmuti sa 100 ml tople vode.
Brašno se proseje. Pravi se udubljenje i u njega se stavlja so, šećer, maslinovo ulje i preostalih 200 ml vode. Zamesi se meko testo.
Testo se stavlja u posudu, namazanu maslinovim uljem. Pokriva se streč folijom i posuda se ostavlja na toplom da testo naraste.
Naraslo testo se blago premesi i podeli se na dva dela.
Dve posude za pečenje veličine 32 cm se postavljaju papirom za pečenje. Testo za fokaču se raspoređuje u posude i razvlači se rukama.
Prave se udubljenja prstima i fokače se blago mažu maslinovim uljem.
Posipaju se ruzmarinom i morskom solju.
Fokače se ostavljaju oko 20 mimuta da odstoje i tada se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
Dok su još tople ponovo se mažu maslinovim uljem.
Prijatno uz fokaču Klasiku!