Način pripreme
Pomešajte u posudu prosejano brašno sa kvascem, šećerom i solju.
Napravite udubljenje i u njega naljte vodu, blago zagrejanu i maslinovo ulje - što je jače maslinovo ulje, to će fokača biti aromatičnija.
Zamesite glatko nelepljivo testo i ostavite ga da naraste jedan sat na toplom ili dok ne udvostruči svoj obim.
Naraslo testo oblikujte u loptu, spljeskajte i rasteglite namazanim prstima direktno preko papira za pečenje ili podmazane posude za pečenje - idealna je pravougaona posuda za pečenje, koja postoji u svakoj rerni.
Fokaču možete da napravite u obli ili pravougaoni oblik.
Vrhovima prstiju napravite rupice po celoj njenoj površini, ali nemojte da probušite testo.
Ostavite da naraste još jednom 20 minuta u rerni uključenoj na 40 stepeni.
Za to vreme spremite luk, tako što ga sečete na tanke polumesece i zapržite ga fok ne omekša u maslacu i ulju.
Rasporedite ga preko fokače ravnomerno i pospite krupnom ljuspastom solju.
Ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne postane zlatasta oko 25 minuta.
Prijatno!