Iskidana svinjetina

Albena AsenovaAlbena Asenova
Početnik
411772k141
Iskidana svinjetina
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
16/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
5
"Od iskidane svinjetine se prave toliko ukusni hamburgeri, da vam je bedna mašta - osim ako ih ne pojedete pre toga"

Potrebni sastojci

  • svinjska plećka - 500 g
  • beli luk - 4 čena
  • so
  • smeđi šećer - 2 kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • luk - 1 kašičica, u prahu
  • biber - 1/2 kašičice
  • kumin - 1/2 kašičice, mleveni
  • crveno vino - 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U parčetu mesa se prave prorezi. U njih se stavlja po parčence belog luka isečenog po dužini. Tako se špikuje meso.

U posudi se pomešaju ostali sastojci - so, smeđi šećer, aleva paprika, biber, luk u prahu i kumin.

Suvi sastojci se dobro promešaju, nakon čega se utrljaju u meso.

Svinjska plećka se uvija u foliju i ostavlja se u frižideru nekoliko sati da upije arome.

Začinjeno meso se stavlja na dno vatrostalne posude, sipa se vino, poklapa se poklopcem i stavlja se u hladnu rernu.

Peče se na 170 stepeni oko 2 sata. Tajna je u sporom pečenju. Gotova svinjetina u rerni se vadi i ostavlja oko 15 minuta da odstoji, nakon čega se iskida na niti pomoću viljuške.

Iskidana svinjetina se servira u hlepčiću za hamborger, arapskoj lepinji ili jednostavno sa garnirugnom po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: